Најновије

НАТО СЕ ОКУПЉА НАДОМАК РУСИЈЕ! "Учинићемо све!"

Данас почиње дводневни састанак министара спољних послова чланица НАТО-а.

Фото: Јутјуб

У фокусу састанака ће бити јачање подршке Украјини у њеној борби против руске инвазије.

Министри спољних послова земаља чланица НАТО састаће се у главном граду Румуније, а гтенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг најавио је да ће учесници скупа највећу пажњу посветити "илегалном рату Русије у Украјини који наставља да угрожава евроатлантски мир и безбедност".
Министри 30 чланица НАТО-а бавиће се и питањем уласка Шведске и Финске у алијансу и деловањем Кине, за коју је Столтенберг у петак казао да "повећава присуство од Арктика до Западног Балкана и да тежи да контролише важну инфраструктуру НАТО савезника".

Тема скупа биће и јачање помоћи Босни и Херцеговини, Грузији и Молдавији, "партнерским земљама које се суочавају са руским притиском на различите начине", казао је Столтенберг.

Током дводневног скупа биће одржана три састанка Северноатлантског савета, кључног тела НАТО-а, задуженог за доношење одлука. Уз министре чланица НАТО-а, на сва три састанка учествоваће и шефови дипломатија Шведске и Финске, земаља чије се приступање алијанси ускоро очекује.

Све чланице НАТО-а потписале су протокол о приступању Шведске и Финске, а нису га ратификовале једино Мађарска и Турска.

После данашњег састанка Северноатлантског савета биће одржана неформална радна вечера, на којој ће се шефовима дипломатија 30 чланица НАТО-а, Шведске и Финске, придружити министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба.
Сутра ће бити одржана два састанка Северноатлантског савета НАТО-а.

Шефовима дипломатија чланица алијансе, Шведске и Финске, на другом ће се придружити министри спољних послова Босне и Херцеговине, Грузије и Молдавије.

Пре почетка дводневног скупа, Столтенберг ће данас одржати говор на форуму који уз подршку НАТО-а организују румунски огранак Института Аспен и Немачки Маршалов фонд САД, а потом ће имати билатерални састанак са шефом америчке дипломатије Ентонијем Блинкеном.

На конференцији за новинаре поводом скупа у Букурешту, Столтенберг је у петак у Бриселу изјавио да ће алијанса наставити да пружа снажну подршку Украјини ради њене одбране од руске агресије јер би у случају победе Русије цео свет годинама плаћао високу цену.

После јучерашњих одвојених сусрета у Букурешту са румунским председником и министром спољних послова, Клаусом Јоханисом и Богданом Аурескуом, Столтенберг је казао да НАТО појачава своје присуство од Балтичког до Црног мора и да ће учинити све што је потребно да заштити све савезнике.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА