Најновије

ДОДИК: Српској више нико неће моћи ништа да намеће

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће СНСД-ови делегати у Дому народа БиХ наступити одлучно и конструктивно и избором та четири делегата, Републици Српској у наредне четири године више нико неће моћи ништа наметнути.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

"У седмици иза нас Народна скупштина изабрала је делегате у Дом народа БиХ. Изабрано је и Веће народа и тиме смо обавили важан посао, чиме су створени услови за даље формирање Владе Републике Српске", објавио је Додик на свом Твитер налогу.

Додик је навео да је на састанку мандатара Радована Вишковића и делегације СНСД-а разговарано о програму рада нове владе.

"СНСД би требало да има 10 министарстава у новој влади. Примарни задатак нове владе биће да ангажује све снаге да се очува стабилност и дају адекватни одговори на предстојеће економске изазове", написао је Додик.

Он је подсетио да се ове седмице састао с европским комесаром Оливером Вархељијем.

"У отвореном разговору добио сам обећање да ће бити одблокирана средства ЕУ Републици Српској, што је веома добра вест за нас. Тиме ће бити омогућен наставак изградње на коридору 5 од Добоја до Вукосавља", рекао је Додик, преноси РТРС.

Такође, навео је и да се састао и са амбасадором Републике Турске Садиком Бабуром Гиргином и изразио наду да ће коначно почети изградња ауто-пута Београд - Сарајево.

Додик је напоменуо и да је отворена нова зграда Општинске управе у Котор Варошу, чиме су створени много бољи услови за рад свих запослених, али и пружање услуга грађанима.

"Радну недељу завршио сам подршком нашој репрезентацији у дворани "Борик", где је на величанствен начин приређено праћење Мундијала", закључио је Додик.

Сутра ћемо искристалисати заједнички став о одласку на самит у Тирану

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је став председника Александра Вучића о одласку на самит у Тирани веома јасан, али да треба имати у виду и реалне околности, дакле чињеницу да је то самит Европске уније и Западног Балкана и да је најзначајнија земља Западног Балкана Србија.

"Вероватно ни Европска унија неће гледати на то без икаквих покушаја да обезбеди присуство председника Вучића, али оно што је важно јесте да ћемо сутра у току дана искристалисати и донети заједнички став о томе, да ли ићи или не ићи", истакао је Додик одговарајући на питање Танјуга да ли председник Вучић треба да иде на самит у Тирану.

Он је навео да уколико председник Вучић не буде ишао на овај скуп да ће онда и присуство републике Српске у Тирани бити упитно.

"Код нас у Босни и Херцеговини су сложене процедуре везано за то, зна се да Босна и Херцеговина има трочлано председништво и ако један не може, онда иде други и то може да представља проблем, али све ћемо то усагласити са председником Вучићем", рекао је он.

Додик је и додао да је Вучић у оцени односа међународне заједнице према Приштини веома јасно маркирао све битне тачке неправедног односа и саме Европске уније.

"Тако да ћемо сутра након његовог разговора са важним људима поново разговарати и ускладити наш став", истакао је Додик.

Он је казао да је Република Српска заинтересована да са Србијом гради све заједничке међународне ставове који се тичу Републике Српске и Србије.

Додик је казао да је и данас разговарао са председником Србије Александром Вучићем телефоном и да често размењују мишљења и покушавају да дођу до заједничких ставова.

Он је нагласио да Република Српска и Србија имају усаглашење ставове о многим питањима и да је веома важно да се предузимају заједничке активности и мере.

"Видљиво је и јасно је из претходног иступа председника Вучића да постоје многи проблеми, неразумевања и што даље идемо све је више 'упакивање' Србије и Републике Српске у тај њихов клише у коме смо ми одговорни, а сваки пут од нас очекују и од Србије и од Републике Српске да испоручимо она њихова очекивања које они желе, а која по правилу иду на штету и Републике Српске и Србије не уважавајући ниједан став који ми износимо" рекао је он уз констатацију да тако и Србију и Српску покушавају да доведу у позицију пасивних учесника у разним скуповима и подршке само њиховим ставовима.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА