Најновије

Срби јужно од Ибра нису далеко од напуштања институција

Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић изјавио је да да постоји могућност да и Срби јужно од Ибра напусте косовске институције, наводећи да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тумачи законе на начин који му одговара и дане КиМ не поштују важећи закони који се тичу права српске и осталих невећинских заједница.

Грачаница (Фото: Јутјуб)

Јевтић је за Танјуг рекао да је ситуација на КиМ, од доласка Куртија на власт, из дана у дан све тежа када је реч о животу и положају Срба на том простору, те додао да је све што се дешава у последње време доказ да и међународна заједница свој део посла не ради на начин на који би требало, а у циљу пре свега смиривања тензија и превазилажења целокупне ситуације.

Навео је да је на КиМ пре свега присутно "институционално насиље на свим нивоима" и да су Срби жртве онога што Курти има за циљ у крајњем смислу, а то је да српски народ на простору КиМ стави у што тежи положај и на тај начин их натера да тај простор напусте.

"Одлука о напуштању институција наших колега са севера КиМ донета је у тренутку када више нисмо имали излаз под свим притисцима које смо трпели не само ми, већ и држава Србија и председник Александар Вучић и у том смислу она је била јасна порука да нешто треба да се мења у том односу и целокупној ситуацији која се дешава на КиМ", рекао је Јевтић.

Додао је да је и тада врло јасно поручио да ће и Срби јужно од Ибра, уколико се нешто не промени, кренути истим путем јер, како је истакао, нема смисла бити у институцијама уколико унутар њих не могу да обезбеде остваривање наших основних, људских права живота на КиМ.

Јевтић је истакао да је најпроблематичније то што се важећи закони на КиМ, који се тичу права српске и осталих невећинских заједница, не поштују.

"Закони се тамо третирају као шведски сто. Курти их третира на начин да узима само оно што се њему свиђа, све што се тиче права Срба се игнорише, а са друге стране тумачи законе на начин који њему одговара, на један диктаторски начин", рекао је Јевтић.

На питање шта су црвене линије када је реч о позицији Срба јужно од Ибра за излазак из привремених институција, Јевтић је рекао:

"Што се нас јужно од Ибра тиче, мислим да смо близу тих црвених линија. Последња одлука, потпуно игнорисање уставног права које гарантује представљање Срба у институцијама на централном нивоу власти је нешто што нас је довело у позицију да нисмо далеко од одлуке да и ми, јужно од Ибра, напустимо косовске институције".

Јевтић је рекао да су Срби разочарани због ћутања међународне заједнице на све оно што Курти ради.

"Ћутање је знак одобравања и у таквој ситуацији нама ништа друго не преостаје него да напустимо институције и да не будемо део онога што Курти ради", рекао је Јевтић и додао да ће коначну одлуку о напуштању косовских институција донети добро узимајући у обзир све околности, чињенице и главно питање које им је поставио председник Србије - "А шта ћете дан после?".

На питање да ли локалне власти јужно од Ибра, тамо где је већинско српско становништво, имају комуникацију са централним властима у Приштини, поготово када је реч о именовању Рашића за министра за заједнице и повратак у влади у Приштини, који није изабран за представника Срба, Јевтић је рекао да сарадња са централним властима у Приштини не постоји, те да они не раде ништа ни по питању процедуралних, техничких ствари.

"Не одговарају на наше дописе. Рецимо, ми у Штрпцу годину дана након покретања процедуре за добијање лиценце за отварање јавног предузећа које ће бити задужено за одношење отпада још увек нисмо добили сагласност која је процедурална и техничка, а не политичко питање", рекао је Јевтић и додао да то јасно говори о односу владе у Приштини према општинама са српском већином.

Са друге стране, навео је да је када је реч о процедури избора министара косовски устав веома јасан и да члан 96, став 5 јасно указује на начин на који се бира представник српског народа у влади у Приштини.

Подсетио је да су и Ненад Рашић и Рада Трајковић и Аљбин Курти рекли да ту процедура није прекршена и додао да Курти сада мора да каже да је то учинио на основу другог члана устава и начина избора и именовања министара, као и то да Рашић није представник српског народа.

"Ако Курти каже да је Рашић представник српског народа, онда је са те стране прекршен устав, а ако каже да га је по другом основу именовао за министра, онда је читава влада неуставна и самим тим реакција међународне заједнице мора да буде другачија", рекао је Јевтић.

Коментаришући то што је Српска листа најавила жалбу Уставном суду тзв. Косова и питање да ли очекује било какав инстиуционални одговор када је реч о именовању Рашића за министра, Јевтић је рекао да ћемо ми искористити институционалне механизме, али да јавност мора да зна да је однос свих институција у овом тренутку према свему ономе што долази од стране Српске листе веома негативан.

"Ја неких претераних очекивања ту немам, али зато се ми пре свега обраћамо представницима међународне заједнице", рекао је Јевтић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА