Најновије

САД увеле санкције против Вјерице Радете и Петра Јојића

Сједињене Америчке Државе увеле су санкције бившим посланицима Народне скупштине Србије Вјерици Радети и Петру Јојићу због умешаности у "значајну корупцију", саопштио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

Јојић и Радета (Фото: Јутјуб)

Као посланици у Скупштини Србије, Радета и Јојић су подмићивали и застрашивали сведоке који је требало да се појаве пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију, како би их одвратили од изношења инкриминишућих доказа против лидера Српске радикалне странке (СРС) Војислава Шешеља, који је касније осуђен за ратне злочине, наведено је у саопштењу.

- Њихово понашање је реметило правосудне процесе, због чега је Хашки трибунал издао међународну потерницу за њима због непоштовања суда, угрожавања регионалне стабилности и негативног утицаја на националне интересе Сједињених Држава - наводи се у саопштењу, које преноси Глас Америке.

Стејт департмент додаје да се одлуком о увођењу санкција "потврђује решеност Сједињених Држава да се боре против корупције, која наности штету јавним интересима, омета економски просперитет партнера и ограничава способност влада да ефикасно одговоре на потребе својих грађана". Како се додаје, Сједињене Државе и даље су уз све грађане Србије у подршци демократији и владавини права и наставиће да се залажу за позивање на одговорност оних који злоупотребљавају власт зарад личне користи.

Санкције се односе и на Гојка Јојића, одраслог сина Петра Јојића, саопштио је Стејт департмент.

Верица Радета је потпредседница Српске радикалне странке, док Јојић, након што је СРС изгубила статус парламентарне странке на изборима 2020. године, постао одборник СРС у Скупштини града Панчева.

Хашки трибунал је још у јануару 2015. године издао налог за њихово хапшење. Међутим, Веће за ратне злочине Вишег суда у Београду одлучило је да нема законских основа за њихово изручење, зато што Закон о сарадњи са Хашким трибуналом предвиђа обавезу изручења само оптужених за ратне злочине, а не и за непоштовање суда.

Трибунал је затим издао међународни налог за хапшење Јојића и Радете, оцењујући да је Србија неколико пута одбила да поступи по налогу суда.

Хашки трибунал је Србију неколико пута пријавио Савету безбедности Уједињених нација због несарадње у случају чланова СРС-а.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у априлу 2021. да Србија неће изручити суду у Хагу функционере Српске радикалне странке Петра Јојића и Вјерицу Радету.

Тада је рекао да је то, како се изразио, питање односа према држави.

Вучић је потврдио да је Србија има склопљен споразум за изручење држављана оптужених за ратне злочине, али да Јојић и Радета нису оптужени за злочине него за непоштовање суда.

- Ово није питање непоштовања суда него је питање за српске органе - рекао је тада Вучић.

Указао је и да би требало да им се суди у Србији.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА