Најновије

ВОЈНА ПОМОЋ УКРАЈИНИ СТИЋИ ЋЕ ПРЕКАСНО! Забрињавајуће прогнозе Њујорк тајмса

Америка је најавила нови пакет војне помоћи Кијеву вредан више од 2 милијарде долара

Фото: Принтскрин

Америка је најавила да ће Украјини послати нови пакет војне помоћи вредне 2,1 милијарде долара, који укључује и ракете дугог домета, ракетне системе ХИМАРС, као и другу муницију и оружје. Ипак, та помоћ Украјини стићи ће на бојно поље прекасно да би била употребљена против напада Москве, пише „Њујорк тајмс“.

Такав је случај и са већином тенкова са запада, борбених возила и противваздушних ракета које је запад обећао украјинском председнику Володимиру Зеленском који је месецима молио за ту војну помоћ, пише „Њујорк тајмс“ у тексту под називом „Које оружје добија Украјина и хоће ли стићи на време“.

Украјина ће бити у проблему, не само због кашњења оружја, већ и зато што већина софистициране војне опреме која стиже захтева ригорозну обуку за украјинске војнике који их никад раније нису користили. Потребно је да та обука траје месецима, па чак и годину дана.

Поједино оружје, попут вођених бомби на ракетни погон које је Вашингтон обећао Украјини мораће да буду накнадно опремљене, док ће друго морати да буде направљено испочетка.

„Сада је трка са временом“, рекао је Хајнрих Браус, бивши помоћник генералног секретара НАТО-а за политику одбране и планирање снага.

Државе НАТО-а већ су поприлично наоружале Кијев, а Зеленски је посебно молио да му буде испоручен систем за противваздушну одбрану „Патриот“.
И поред тога што је Запад одобрио слање тенкова, међу којима и немачки „леопард“, Зеленски је одмах затражио борбене авионе Ф-16.

Како подсећа „Њујорк тајмс“, у последња два месеца земље запада прихватиле су да испоруче скоро све што је Зеленски тражио од војне помоћи, осим борбених авиона.

„Пошто је Русија четири пута насељенија од Украјине, украјинским оружаним снагама је потребно западно оружје да би технолошки надмашиле руске оружане снаге, иначе ће Украјина изгубити рат“, рекао је Питер Мансур, пензионисани војни пуковник и оклопни официр који је сада војни историчар на Универзитету Охајо.

Колико ће трајати обука за коришћење оружја?

Процене су да обука за 100 тенкова које су Велика Британија, Немачка, Пољска, Сједињене Државе и још других држава НАТО-а до сада обећале Украјини захтева најмање три месеца, а понекад и годину дана рада на тим тенковима, сматрају амерички и европски званичници и војни стручњаци.

Зато покушавају да обуку на немачким тенковима „леопард 2“ скрате на неколико недеља. „Њујорк тајмс“ пише да су западни одбрамбени званичници рекли да им је циљ да заврше обуку за око шест недеља за стотине украјинских војника који већ почињу да пристижу у Немачку и Пољску.

Прва јединица украјинских војника која ће бити обучена на тенковима „челенџер 2“ британске производње стигла је ове недеље у Велику Британију, објавило је Министарство одбране на Твитеру. Сједињене Државе нису саопштиле када ће њихова обука почети на њиховим тенковима „М1 Абрамс“.

Украјинским трупама је такође потребна обука о софистицираним системима противваздушне одбране Патриот. Америка и Немачка су се обавезале да пошаљу Украјини по једну батерију Патриота, која обично укључује камионе са радаром, контролним системима, генератором и лансирним станицама које могу да испаљују више пројектила истовремено.

Холандија такође шаље део Патриот система.

У Сједињеним Државама обука за око 100 украјинских војника почела је у војној бази у Оклахоми средином јануара и „очекује се да ће трајати неколико месеци“, рекао је прошлог месеца амерички генерал Рајдер. Немачка обучава око 70 Украјинаца на системима Патриот, рекао је званичник у Берлину, а преноси „Њујорк тајмс“. Француска и Италија најавиле су у петак да ће послати системе противваздушне одбране који су слични ракетама Патриот, али нису навеле када и колико.

„Њујорк тајмс“ пише да би борбена извиђачка возила АМКС-10 која је Париз обећао могла да буду испоручена почетком фебруара, док је Вашингтон већ послао оклопна борбена возила „бредли“ и она су на путу ка луци у Северном мору. Немачке снаге су прошле недеље почеле да обучавају украјинске трупе на борбеном возилу Мардер које је Берлин обећао.

Тенковима ће бити потребно више времена да буду испоручена у Украјину, делом због дужих програма обуке, али и зато што ће бити потребно време за транспорт и позиционирање тешких ратних машина на бојном пољу.

Прошле недеље, Алекс Челк, високи званичник британског министарства одбране рекао је парламенту да би тенкови Челенџер могли да буду у Украјини крајем марта. Неколико дана касније, министар одбране Бен Волас рекао је посланицима да ће тенкови бити испоручени у „мају, или вероватно у време Ускрса“ почетком априла.

Немачки министар одбране Борис Писторијус је првобитно предвидео да ће бити потребно три месеца да „леопарди“ стигну до Украјине, а затим је рекао да би могли да стигну крајем марта или почетком априла.

Пентагон је био блажи у процени времена потребног за испоруку тенкова „Абрамс“, а портпаролка Сабрина Синг рекла је новинарима прошле недеље да ће „за то бити потребни месеци“.

Амерички председник Џозеф Бајден и немачки канцелар Олаф Шолц одбили су захтев Украјине да им буду испоручени бробени авиони Ф-16.

„Њујорк тајмс“ пише да би њих двојица могли да промене одлуку, јер су већ неколико пута попустили пред захтевима Кијева. Чак и ако буде одобрена испорука ових борбених авиона, украјинским пилотима ће бити потребно неколико недеља да науче како да управљају млазњацима и око шест месеци да савладају како да се боре са летелицом, рекао је Јуриј Ихнат, портпарол украјинског ратног ваздухопловства.

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА