Најновије

МЕЊА СЕ ТОК РАТА У УКРАЈИНИ: Директор ЦИА упозорио Зеленског, нема више западне помоћи?

Да ли ће Бела кућа искористити став Конгреса као изговор за притисак на Кијев да склопи споразум с Москвом.

Володимир Зеленски. (Фото: Председништво Украјине)

Када се директор ЦИА Вилијам Бернс састао у Анкари у новембру прошле године са руским колегом Сергејем Наришкином, изнео му је неку врсту мировне понуде, док је два месеца касније од украјинског председника Владимира Зеленског затражио да украјинска војска што брже оствари напредак на бојном пољу, уз упозорење да би војна подршка Запада могла да буде смањена.

Ове тврдње, позивајући се на два неименована украјинска званичника, преноси амерички портал "Политико" у тексту под називом "Запад још увек не зна како изгледа победа у Украјини".

Наводно упозорење директора ЦИА уследило је због очекивања да ће Представнички дом Конгреса САД, који је под контролом републиканаца, тражити да војна подршка Украјини буде смањена.

Саветник Зеленског рекао је за "Политико" да Кијев брине због могућности да би појединци у Бајденовој администрацији радо искористили такав став Конгреса као изговор за укираде војне помоћи Кијеву.

- Бојим се да и на Капитол хилу и у америчкој администрацији постоје људи који желе да смање безбедносну помоћ како би подстакли Украјинце да склопе неку врсту договора - рекао је саветник Зеленског.

То може бити противно Бајденовом обећању током његове изненадне посете Кијеву у понедељак да ће САД наставити да подржавају Украјину "колико год буде потребно" — али без дефинисаних ратних циљева, чак и то председничко обећање могло би да се сруши, рекао је саветник Зеленског.

Да ли Србија можеда брани војну неутралност, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА