Најновије

''САД би подстакле рат на Kосову како би покориле Србију''

Аналитичар Неџмедин Спахиу је навео да не треба занемарити могућност рата на Kосову који би подстакле Сједињене Америчке Државе да покоре Србију.

Грачаница (Фото: Јутјуб)

Он је у емисији “Интерактив” на KТВ изјавио да би Kосово могло бити близу рата ако Србија настави да крши споразуме договорене у дијалогу.

„Остаје да се види реакција Међународне заједнице, али верујем да смо, ако Србија настави да крши споразуме све ближе рату. Постоје три могућности. Први да се сачува мир, други да задржимо статус кво и останемо тамо где смо били 15 година, уз неке мале кораке, или рат", рекао је он.

Према његовим речима, рат на Kосову би подстакле САД, како би заробиле Србију.

“САД су инвестирале за своје интересе и прво ангажују дипломатију у сваком процесу где имају своје интересе. У овом случају ангажовале су Дерека Шолеа и Габријела Ескобара. Ако амерички изасланици успешно спроведу план, настављају се други притисци на Србију и она улази у орбиту Запада, даље од руске. Ако Ескобар не успе у томе, доказаће се другачије. Да би се рат водио, не може се почети с неба, али почињу инциденти на Kосову. Довели су Србију у замку. САД би желеле да ратом покоре Србију”, додао је он.

Спахиу каже да је у европском плану нејасно дефинисано колики ће бити степен аутономије Срба на Kосову изражен термином "самоуправљање".

Додаје да се много енергије губи око тога да ли овај план представља де јуре признање Kосова од стране Србије, док би фокус, према његовим речима, требало да буде на надлежностима ЗСО.

“То није много важно јер трошимо много енергије на то да ли је то де јуре признање независности или не, док разговор треба да буде фокусиран на надлежности 'Заједнице'. Француско-немачко присуство има једину неизвесност око тога какав ће бити степен аутономије Срба на Kосову изражен кроз самоуправну формулу или прелиминарне споразуме за Заједницу јер је овај споразум из 2015. године проблематичан и мора се преформулисати да ствари постану јасне”, рекао је он.

Спахиу је нагласио да изасланици могу предложити верзију "узми или остави" за Заједницу српских општина.

“Епилог ће бити да ће посредници направити текст са овлашћењима ЗСО у формату узми или остави, али ће тада бити касно да се одбије. Сада се то мора припремити да када дође до предлога буде повољније за Kосово”, рекао је он.

Он је оптужио премијера Аљбина Kуртија да не разуме концепт нације.

“Да је разумео, не би био контрадикторан у својим изјавама. Он прави међународни споразум са Владом Албаније, што значи да је међународни споразум споразум међу народима, а након тога каже да је то једна нација”, рекао је он.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА