Најновије

ХИЛ: Бриселски споразум тиче се Београда и Приштине, а не албанске мањине у Србији

Амбасадор САД Kристофер Хил рекао је данас у Бујановцу да САД не подржавају захтеве Албанаца са југа Србије, против су реципроцитета у односу на права Срба на Kосову, као и оснивања заједнице албанских општина на југу Србије, преносе Бујановачке.

Кристофер Хил (Фото: Јутјуб)

Хил је истакао да се Бриселски споразум тиче Kосова, а не питања мањина у Србији.

"Морам да будем веома јасан када кажем да се дијалог у Бриселу тиче решавања проблема између Приштине и Београда. Сврха дијалога није да решава било каква друга питања, питања мањина овде или у другим деловима земље", рекао је Хил.

Амбасадор је нагласио да је питање албанске мањине у Србији искључиво питање државе Србије и поновио да "то са бриселским дијалогом нема никакве везе".

Према његовим речима, званична политика САД је да подржава Бриселски дијалог и постигнути споразум, чији је значајан део успостављење Заједнице српских општина.

"Споразум, који је постигнут, ни на који начин нема интенцију да прелази границе", нагласио је амбасадор.

На питање новинара о писму америчких конгресмена који су после сусрета са албанским политичарима из Бујановца и Прешева од државног секретара САД Ентонија Блинкена затражили формирање и заједнице албанских општина амбасадор је рекао да поштује то што кажу конгресмени, али да таква заједница није део Бриселског споразума.

Извор: Бујановачке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА