Најновије

ОВО СУ УДАРНЕ ПЕСНИЦЕ УКРАЈИНСКЕ КОНТРАОФАНЗИВЕ: Они ће предводити целу причу

Више хиљада украјинских војника прошло је обуку у земљама чланицама НАТО-а, а многи од њих могли би да учествују у најављеним офанзиви, а познато је ко ће бити ударне песнице.

Ударну песницу најављиване украјинске офанзиве чиниће трупе које не само да су наоружање НАТО оружјем, већ су и прошле вишемесечну обуку у земљама чланицама тог савеза, пише "Вашингтон пост".

Новоформирана 47. Одвојене механизована бригада за следећу фазу сукоба припремала се у војним базама у Немачкој, где су обучавани су "најнапреднијим тактикама ратовања".

Како наводи амерички лист, припадници те јединице прошли су кроз симулације ситуација са којима би могли да се нађу у стварности.

"Разумете ширу слику, како ствари функционишу. Разумете где су вам недостаци. А ми водимо рачуна о томе шта нисмо успели да остваримо током симулација", описао је заменик команданта Иван Шаламаха процес обуке.

Ратне игре су сада готове, а припадници 47. механизоване бригаде распоређени су недалеко од линије фронта. Они су наоружани НАТО оружјем, између осталог и америчким оклопним возилима "Бредли".

Контраофанзива ће бити највећи тест америчке стратегије слања наоружања и обучавања Украјинаца да се боре као Американци, наводи "Вашингтон пост".

Украјински министар одбране Алексеј Резњиков то је назвао "следећим степеном" безбедносне сарадње. Уједињено Краљевство је, на пример, од прошлог лета обучило више хиљада украјинских војника.

Сада се, ипак, читаве јединице шаљу у Немачку како би "научили да дејствују заједно", рекао је украјински министар одбране.

Критичари западног модела обуке украјинских трупа наводе да Кијеву и даље недостају кључни елементи такве стратегије, пре свега авиони западне производње. Вашингтон је рекао да неће спречавати треће земље које желе да пошаљу авионе Ф-16 Украјини, али Кијев њих неће добити на време за контраофанзиву.

Један од циљева обуке је припрема украјинских снага за офанзиву, након што су последњих година углавном били усредсређени на одбрану својих позиција. То је случај и са војницима који су се борили у Донбасу пре почетка Специјалне војне операције.

Како наводи "Вашингтон пост", украјински официри који су прошли обуку НАТО-а у годинама након избијања сукоба у источној Украјини 2014. године предводили су офанзиву у Харковској области прошлог септембра.

На обуци у Немачкој, главни део симулације била је офанзива, рекао је за тај амерички лист украјински војник са надимком Товариш.

"Били смо у константном контакту са њиховим официрима и војницима који су нас обучавали", рекао је он. "Ту су били и преводиоци, тако да смо могли да им постављамо питања. Није било питања на које нису дали одговор. Све је било на веома виском нивоу, који и ми морамо да достигнемо."

Украјинска 47. механизована бригада започела је као батаљон који су предводили Шаламаха и Валериј Маркус, познати ветеран и Инстаграм звезда са више од 450.000 пратилаца на тој друштвеној мрежи. Временом, он је нарастао до бригаде.

"Схватио сам да заиста постоји прилика да се створи нешто — нешто занимљиво, нешто важно, што би онда могло да прерасте у нешто много веће", рекао је Маркус.

Иако још увек није тестирана на бојном пољу, та бригада је наоружана искључиво са западним наоружањем и обучена у западним земљама.

УКРАЈИНЦИ МОЛЕ ЗА ОПЕРАТИВНУ ТИШИНУ: Спрема се прави пакао? (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА