Најновије

ПОТПУНИ РАСПАД: Део опозиције прави "нову коалицију" - СПН дефинитивно готова прича!

Чланице досадашње коалиције "Србија против насиља", које ће изаћи на београдске и локалне изборе 2. јуна наступиће заједно, а сутра би требало да обавесте јавност о називу нове коалиције јер, како наводе, не желе да користе стари назив. Подсећамо, коалиција није успела да дође до јединственог става око изласка на изборе 2. јуна.
Призор из првих дана коалиције...

Призор из првих дана коалиције...

Председник Покрета слободних грађана Павле Грбовић потврдио је за медије да ће те странке бити на једној листи на наредним изборима, а у току следеће недеље најављују да ће постићи договор о кандидатима и носиоцима листа. Он је рекао и да ће овај део опозиције сутра доћи на седницу Народне скупштине на којој ће се разматрати измена Закона о локалним изборима и гласати, јер је то био њихов предлог.

Поделе у коалицији "Србија против насиља" настале су пошто је председник Народне скупштине Ана Брнабић, после неколико недеља разговора са опозицијом о побољшању изборних услова, саопштила да власт прихвата да се споје београдски и локални избори 2. јуна - што је био један од захтева опозиције.

За излазак на изборе гласали су Народни покрет Србије, Зелено-леви фронт, Еколошки устанак, Ново лице Србије и Покрет слободних грађана, док су за бојкот биле Странка слободе и правде, Србија Центар и Заједно, а недоумице је изазвала Демократска странка.

Лидер Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац рекао је за медије да ће ова партија вечерас имати седницу Председништва на којој ће се изјаснити да ли ће изаћи на изборе и хоће ли сутра ићи на седницу Народне скупштине на којој ће се гласати о измени закона.

Лидер Народног покрета Србије (НПС) Мирослав Алексић потврдио је да ће присуствовати седници и гласати за измену закона. Он је у Крушевцу рекао да је прихватање и трећег захтева опозиције уз прва два, да сви предстојећи избори буду одржани 2. јуна, резултат њихове доследности.

Алексић очекује формирање независне комисије која ће се бавити ревизијом бирачког списка и усвајање закона да они који су променили пребивалиште у последњих годину дана неће моћи да гласају на новом већ на старом пребивалишту. Када су у питању ставови око изласка на изборе 2. јуна, Алексић каже да нажалост, није успело да се одржи јединство по том питању.

За Странку слободе и правде, како је рекао генерални секретар Пеђа Митровић, излазак на изборе под непромењеним изборним условима значи признање не само прошле, како тврди, "изборне крађе", него и "ове и сваке следеће која ће се десити".

Председник странке Србија центар (СРЦЕ) Здравко Понош рекао је да неће учествовати на београдским изборима 2. јуна, јер би то, према његовој оцени, значило "давање легитимитета" власти и да странке које су за бојкот избора нису хтеле да одустану од ранијег принципа да се не изађе на изборе док се не испуне услови.

"Што се тиче локалних избора, локални одбори ће одлучити сами о томе", рекао је Понош на Оснивачкој скупштини Србија центра Нови Сад, а саопштила та странка, преноси Танјуг.

Бојкот је најавила и коалиција НАДА, коју чине Нова демократска странка Србије (Нови ДС С) и ПОКС.

На јучерашњем састанку, градски одбор Нове Демократске странке Србије Београд донео је једногласну одлуку да ће подржати став председника и Председништва странке и да одбија да учествује на наредним изборима. Лидер Милош Јовановић изјавио је данас да нема компромиса поводом, како тврди, предстојеће фарсе од избора заказане за 2. јун у Београду. Он сматра да нема спремности, а и да је касно за стварање елементарних услова за колико-толико фер изборе као и да ће се наставити пракса "миграције бирача".

У Скупштини Србије сутра би требало да почне расправа о изменама и допунама Закона о локалним изборима којима се мењају рокови за расписивање и гласање на локалним изборима, а доносе се као резултат разговора између власти и опозиције са циљем да се обједине локални и београдски избори 2. јуна.

Предложене измене ће у парламенту представити шеф посланичке групе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Миленко Јованов, али су предлог својим потписом подржали и опозициони посланици који ће изаћи на изборе. Председник парламента Ана Брнабић јуче је рекла да су измене закона ушле у скупштинску процедуру и да га је подржало 184 посланика, подсећа Танјуг.

Прочитајте ОВДЕ шта Лутовац каже о коалицији СПН

Извор: Правда / Танјуг / Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА