Најновије

ДЕТАЉИ КУРТИЈЕВОГ БОРАВКА У БЕРЛИНУ: Предложено да нацрт ЗСО оцењују адвокати у Стразбуру

Курти је рекао да ЗСО могу да оснују сами Срби јер влада тзв. Косова то не може да наметне и да би то представљало кршење принципа Савета Европе и устава тзв. Косова.

Током посете премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија Берлину, а у вези са развојем догађаја у вези са чланством Приштине у Савету Европе, предложено је да нацрт ЗСО оцењују адвокати у Стразбуру, сазнају Репортери.

Немачки лист Франкфуртер алгемајне цајтунг објавио је текст у коме наводи да подршка тзв. Косову у Комитету министара земаља чланица Савета Европе није тако јасна као у Парламентарној скупштини Савета Европе где је препоручено прихватање. 

Курти је, како наводи лист, рекао да ЗСО могу да оснују сами Срби јер влада тзв. Косова то не може да наметне и да би то представљало кршење принципа Савета Европе и устава тзв. Косова. ЕУ је предложила нацрт статута за ЗСО, али лист напомиње да је предложила и Квинта.

"Да би се испунио Квинтин захтев, у Берлину је било разговора и о томе да ли би сада предлог за српску асоцијацију општина могао да буде поднет на разматрање уставним правницима Савета Европе", сматрају политичари у Берлину.

Квинта је затражила да се нацрт статута ЗСО упути на оцену Уставном суду тзв. Косова као корак Куртијеве владе за оснивање ЗСО који би убедио земље чланице да дају свој глас у корист Косова за чланство у Савету Европе.

Исти захтев је упутио и председник Француске Емануел Макрон.

РУСИЈА ЗАУЗИМА НАТО ТЕРИТОРИЈУ? Москва нанишанила кључну мету у...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА