Најновије

СТИЖУ НОВИ РЕГРУТИ, ПАКЛЕНО ОПАСНИ: Учитељи су им вође бомбашких напада у Паризу и Бриселу!

Постоје директне везе између Ал Каидиних терористичких мрежа у последњих десет година и терористичких ћелија у Европи повезаних са такозваном Исламском државом, које су последњих месеци извеле низ напада, наводи се у новом извештају британске аналитичке групе „Друштво Хенри Џексон".

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

Како из Лондона извештава новинар "Гласа Америке" Хенри Риџвел, студија позива на боље праћење потенцијалних регрута, како би се спречило да их осуђивани терористи радикализују. У истраживању су упоређене терористичке мреже у Европи повезане са Ал Каидом, почетком 21. века, у време када је почела инвазија на Авганистан предвођена НАТО-ом - и актуелне мреже повезане са Исламском државом, које су одговорне за недавне нападе у Паризу и Бриселу. Аутори студије кажу да су се стално понављала иста имена.
-Једни те исти појединци, који су најпре осуђивани као активисти Ал Каиде, практично су обучавали и неговали оне који су после били умешани у нападе у Паризу и Бриселу- каже Руперт Сатон из "Друштва Хенри Џексон".
"Глас Америке" наводи да су међу тим појединцима и Абделхамид Абауд, главни координатор напада у Паризу у новембру прошле године, и Наџим Лакрауи, који је детонирао бомбу у самоубилачком нападу на бриселском аеродорму у марту ове године.
-Они су били повезани са неколико појединаца, који су претходно осуђени због учешћа у операцијама Ал Каиде, али и са свештеником по имену Калид Зеркани, који је практично као отац великом броју тих појединаца. Чак је био познат по надимку Папа Ноел- наводи Сатон.
Многи од старијих припадника некадашњих мрежа Ал Каиде одлазили су у Авганистан да се боре током прошле деценије, а како је сиријски грађански рат постајао место окупљања за џихадистичке борце, тако су преносили своје знање европским терористичким ћелијама у зачетку.
-Пружали су им експертизу када је реч о прављењу бомби или формирању мрежа, али и давали савете о томе како да путују у ратне зоне ради обуке, како да стекну искуство у борби и како да користе конфликтне зоне као области у којима можеш да развијеш своје идеје и осмислиш нападе- тврди Сатон.
Аутори извештаја наводе да је искуство у борби кључно, с обзиром да су најозбиљније терористичке нападе у Европи, повезане с Исламском државом, планирали европски држављани, који су се враћали с првих линија фронта у Сирији. Међутим, појединци су често тешко уочљиви за обавештајне службе.
-Често ти појединци можда нису ни дошли у контакт с властима у прошлости. Тако да уколико има директних веза између две мреже, појединци које ти ветерани регрутују, можда су имали посла с полицијом само преко мањих кривичних дела- објашњава Сатон.
Аутори студије такође истичу да поменута повезаност показује да је неопходно унапредити напоре да се спречи радикализација у затворима, али и да је потребно осмислити боље начине како би се спречило да преступници буду увучени у терористичке активности.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА