Најновије

ИТАЛИЈАНСКИ ЗАОКРЕТ! НОВИ ПРЕМИЈЕР ПОРУЧИО: Подржаћемо отварање према Русији и ревизију система санкција

Горњи дом италијанског парламента изгласао је синоћ поверење новој популистичкој влади, док ће доњи дом о томе гласати данас. Премијер Ђузепе Конте најављује фискалне реформе, приврженост постојећим савезима али и промену става према Русији.

Ђузепе Конте (Фото: Јутјуб)

Италија је корак ближе формирању прве популистичке владе у западној Европи. Коалиција антисистемског Покрета пет звездица и крајње десничарске Лиге добила је поверење у Горњем дому италијанског парламента, Сенату.

Од присутних 314 сенатора, нова влада добила је 171 глас, 117 је било против, са 25 уздржаних. Сенат одобрава мандат новој влади.

Уочи гласања, премијер Италије Ђузепе Конте је у парламенту изложио програм нове владе.

"На међународном политичком и економском плану потврђујемо приврженост Атлантској алијанси са Сједињеним Државама као традиционалним привилегованим савезником. Али, знајте да ћемо подржавати и отварање према Русији и промовисаћемо ревизију система санкција које могу да нашкоде грађанском друштву те земље", рекоа је премијер Ђузепе Конте.

Ипак, највећа промена у односу на претходну владу очекује се по питању миграната.

"Европа је дозволила да себичан став многих земаља свали велике обавезе чланицама на спољним границама Уније, наметнула нам је највећи део обавеза које би требало да буду подељене. Највише трпи Италија. Зато ћемо се снажно залагати за напуштање Даблинског споразума", рекао је Конте.

Конте је упозорио да Влада Италије планира да поново преговара о фискалној политици са ЕУ, мада уверава партнере да се о напуштању евра "неће разговарати".

Москва нуди Киму оно што је некада Милошевићу, више о томе ОВДЕ.

Изговор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Нови италијански премијер против санкција Русији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА