Најновије

Узели су руски Т-54, преправили га у робота са камерама и системом за навигацију и добили Терминатора (ФОТО/ВИДЕО)

Кина има хиљаде старих тенкова, копија совјетских возила. Иако су многи модернизовани новим оружјем и побољшаним системима за управљање ватром, ипак се налазе у јединицама нижег ранга.

Тип 59 (Фото: Јутјуб принтскрин)

ЗТЗ-59 је копија совјетског Т-54, а ушао је у редове кинеске војске још 1959. С обзиром да још увек поседују огроман број тих застарелих возила, Кинези су одлучили да им пруже нови живот.

Какво је то кинеско оружје будућности погледајте ОВДЕ.

Створено је више нових верзија ЗТЗ-59, а свима је заједничко да су преправљени на начин да могу да функционишу без возача.

Преко видеокамера оператери могу да управљају системом помоћу џојстика. Како и код осталих возила без возача, потенцијалне надоградње могу понудити још већу аутономију.

 

Док робот-тенкови делују као нешто са ратишта научне фантастике, конкретна сврха ових возила је да представљају покретне мете за вежбе и циљање. Возила у покрету представљају реалистичније циљеве за противтенковске пројектиле и артиљеријске посаде. Сама чињеница да ЗТЗ-59 није опремљен аутоматским топовским пуњачем указује неће учествовати у биткама.

Од 2014. појавила се серија фотографија које приказују конвертована кинеска оклопна возила, која су преправљена у аутономне роботе с камерама и системом ЛИДАР за навигацију.

 

 

Кина нуди и мање роботе опремљене аутоматким оружјем за извоз, а уложила је и велика средства у развој робота с ногама. Док је роботизовани тенк ЗТЗ-59 за сада искључиво неборбено средство, само је питање времена када ће Народноослободилачка армија, попут свих осталих великих оружаних снага, почети користити та и у борбене сврхе.

 

Извор: Курир.рс/Нет.хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА