Најновије

НОВИ ОКРШАЈ РУСИЈЕ И САД: Ево шта ће се десити на Балкану за три дана

Прве две рунде су припале Вашингтону, Црна Гора је постала чланица НАТО, Македонија се ужурбано спрема да то постане, а сада на ред на „коначно решење“ долазе Србија и БиХ.

Путин и Трамп (Фото: kremlin.ru)

Како „Ало!“ сазнаје из добро обавештених извора, специјални тим америчких „стручњака“, који је задужен за постављање подобних режима и дизање револуција стациониран је у Букурешту, али је, осим за Балкан, задужен и за Турску, где су избори заказани за 24. јун, а рушење Ердогана је у овом тренутку након његовог окретања Москви императив за Вашингтон.

Због тога и не чуди што је Вес Мичел, помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију, у недељу започео своју европску турнеју управо у Румунији. Како се наводи у саопштењу Стејт департмента, у Букурешту се срео низом званичника и независних стручњака како би дискутовали о регионалној сигурности и економији. Како наводи Владислав Јовановић, некадашњи шеф дипломатије, очигледно је да је Вашингтон у великој офанзиви на Балкану, али и шире.

- Американци су са својим савезницима кренули у офанзиву како би ставили Балкан под своју шапу и сваки облик руског присуства су прогласили опасним, док своје присуство сматрају блаженством за становнике Балкана. На брзину су спровели план у вези са Црном Гором и Македонијом, сада ће на ред доћи Србија, и на крају БиХ, односно Република Српска, на коју би да утичу преко Београда. Наравно, питање је колико је то оствариво - наглашава Јовановић.

Када је реч о Турској и изборима који су заказани за 24. јун (председнички И парламентарни), нема сумње да ће САД учинити све да онемогуће још један Ердоганов тријумф.

- Ердоган је сувише лукав и нисам сигуран колико ће САД имати успеха у Турској. Уверен сам да ће актуелни председник однети победу на изборима, само је питање са коликом већином. Што се тиче Русије, она је оправдано забринута због ширења НАТО и њој је у интересу да Алијанса има што мање чланица и да Србија остане војно неутрална, као и да статус БИХ задржи што дуже у овом стању. Оно што Американци заборављају, пошто су млада нација и њих историја не занима, јесте да никада само једна сила није контролисала цео Балкан - додаје он.

Један од разлога рата САД и Русије око Турске јесте и то да Анкара жели да набави руске системе С-400, а војни аналитичар Владе Радуловић наводи:

- Није никаква новост да велике и моћне државе и на глобалном и на регионалном нивоу покушавају да успоставе, односно одрже свој примат и присуство. Историја Балкана најбоља је потврда за то. Ипак, у овом тренутку је неспорно да је фокус великих светских сила усмерен ка „несигурном“ Ердогану и Турској, изузетно важној чланици НАТО, која све више суптилно покушава да кроз војне и енергетске аранжмане представи Русију као потенцијалну алтернативу и нови правац стратешке сарадње. Отуда ће предстојећи избори у тој земљи носити посебну тежину, па се надам да ће самим тим и наш регион бар накратко бити стављен у други план - наводи Радуловић.

САД - Русија 2:0

Црна гора (чланица НАТО, на власти Мило Ђукановић)

Македонија (Заев на власти, након промена имена земље планира улазак у НАТО)

Србија (Русија подржава Србију по питању Космета и војне неутралности, Вашингтон би да Београд види у НАТО и натера га да призна Косово)

БиХ (избори 7. октобра, САД раде на рушењу Додика, председник РС у добрим односима са Кремљом) ТУРСКА (избори 24. јуна, Вашингтон ради на рушењу Ердогана, Русија склопила низ споразума са Анкаром, пре свега у вези са С-400).

Русија произвела пројектил који се може користити и као ракета и као авио-бомба. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Стратегија модернизације руске војске 2017-2021.

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА