Најновије

СРБИЈИ КРИТИКЕ: Иранци руше Шенген?

Наводе хрватских медија да је Србији угрожена визна либерализација пошто укидањем виза трећим државама отежава борбу против илегалних миграција на Балкану и Европској унији, демантовао је шеф дипломатије Ивица Дачић.  

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Он тврди да је визна политика са ЕУ усаглашена, али и да Србија има и своје интересе и да још није чланица ЕУ.

Из Брисела није било службене реакције, али би Србији, следеће недеље, са састанка Савета за опште послове ЕУ могла да стигне критика. ЕУ, тврди "Јутарњи", није ни до сада није била срећна што се Србија у спољној политици не приближава њеним ставовима, али толерисала, поготово око односа с Русијом. Сада је, кажу, све проблематичнија подршка Београда трећим земљама, укључујући и оне са озбиљним проблема у кршењу људских права, па ће Београд позвати да хитно преокрене тренутни тренд.

О тим интересима, односно укидању виза Ирану да та држава не би признала Косово, наводи се да је ЕУ наводно незадовољна управо што Србија управо из политичких разлога укида визе трећим земљама, као и да их посебно брине што држављани Ирана у Србију долазе као туристи, па преко БиХ иду у ЕУ.

- Овакво понашање Србије је непримерено и опасно и тиме може угрозити и визну либерализацију својим грађанима - преноси тај лист речи неименованог дипломате који је рекао да ће Брисел пратити ситуацију због нагађања да би Београд ускоро могао да укине визе и за неке друге државе.

Наше писање је индиректно потврдио Дачић који позива бриселску администрацију да буде поштена и призна да јој не смета укидање виза већ што све више земаља повлачи признање Косова.

Међутим, по оној народној, где има дима, има и ватре, ЕУ тражи да се Србија уздржи од скретања од заједниче визне политике. Дачић обећава да ће, као и до сада, спречити сваку злоупотребу и да ће, у случају да се повећава број миграната, увести поново визе неким земљама.

Узвраћа Бриселу да је то је помало лицемерно, јер мигранти долазе из ЕУ, Грчке и Бугарске, приметивши да је из ЕУ дошло више од милион људи.

- Само фали да нам ЕУ држи лекције о мигрантима. Нека они реше то питање. Лако ћемо за визе - рекао је Дачић београдским медијима.

Опомену ЕУ Србији због укидања виза појединим земљама, пре свега Ирану, извршни директор Групе 484 Владимир Петронијевић види као бриселски наум да се постигне избалансирани приступ.       

- Визни режим је део спољне политике коју држава може да води самостално - истиче Петронијевић.

Указује и на пропуст Београда што укидање виза није праћено споразумом о реадмисији, али, каже, о томе се сада разговара.

Чињеница да Београд нема тај споразум са Техераном, према речима Радоша Ђуровића, директора Центра за помоћ тражиоцима азила, значи да не може да депортује Иранце у њихову земљу ако су у Србији без основа.

Стигло 6.000 "туриста"

"Вести" су у марту објавиле податке које је имао Радош Ђуровић. Грађани Ирана се високо котирају у броју избеглица, а тада су на листи тражилаца азила, били други одмах иза Авганистанаца, док су трећи били држављани Пакистана, а Сиријци тек четврти.

Дојче веле је у априлу објавио податке хуманитарне организације Инфо парк да је од увођења безвизног режима Ирану крајем прошлог лета, у Србију је дошло око 6.000 иранских "туриста".

Прочитајте ОВДЕ зашто је ЕУ већ бесна на Србију?

Извор: Vesti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бошко Обрадовић - Србија постаје највећи азилантски мигрантски центар у Европи.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА