Најновије

Адвокат и породица траже ослобађање Златановића, Тужилаштво тражи годину дана затвора (ВИДЕО)

Један од бранилаца ухапшених активиста Дамњана Кнежевића и Дејана Петра Златановића, адвокат Лука Бралић изјавио је данас да је њихово хапшење покушај да се уклоне људи који могу да организују улични отпор, односно да „организују јавност на отпор намераваним потезима, пре свега председника Србије Александра Вучића“.

Он је рекао новинарима у Прес центру УНС-а да у петак истиче 30 дана од одређивања притвора, али да очекује да тужилац предложи продужење притвора.

Новинар Дејан Петар Златановић и вођа покрета Народне патроле Дамњан Кнежевић ухапшени су 15. фебруара, након протеста грађана испред Председништва Србије, због сумње да су позивали на насилну промену уставног уређења.

Бралић тврди да је изјава Златановића, који је уредник портала Србин инфо, „ко потпише њега убише“, на скупу испред Председништва тог дана, схваћена као „некакав“ позив на насиље према, како је рекао, „не зна коме“.

Адвокат је рекао и да на том скупу нико није исказао вољу ни намеру, како тврди, нити је у могућности, да изврши насилно рушење било председника државе било владе.

Према његовим речима, Златановић и Кнежевић су се на протесту користили легитимним видом политичке делатности јер је у питању било, како је навео, вршење политичког притиска ради поштовања Устава Србије и очувања Косова и Метохије у саставу Србије.

Заменик јавног тужиоца Никола Пантелић који води поступак изјавио је, како тврди Бралић, да сматра да су окривљени извршили тешко кривично дело, за шта адвокат стиче да не постоје докази. Бралић је оценио да је у питању искључиво политички прогон.

„Њих двојица никада нису осуђивани а налазе се у притвору, због наводне опасности да ће поновити кривично дело“, рекао је Бралић.

Професор Дејан Мировић подсетио је да је на скупу 15. фебруара говорило шесторо људи и упитао је због чега су ухапшени само двојица говорника, Кнежевић и Златановић.

„Златановић је ухапшен због утицаја „Србин инфо“ у друштву, то је једини независтан медиј који је гледан и који може да изведе људе на улицу, више него било која политичка партија“, рекао је Мировић и додао да и за Кнежевића тврди да може да изведе већи број људи на улицу него иједна политичка опција.

Брат уредника портала Србин инфо, Предраг Златановић истакао је да је здравствено стање његовог брата Дејана Петра Златановића лоше због повреде кука, за шта је у затвору захтевао преглед специјалисте, што му није омогућено.

Додао је и да је његовом брату укинута слобода вероисповести, у виду посете свештеника, због чега је апеловао на цркву и свештенике да помогну његовом брату коме је, како тврди, помоћ свештеног лица потребна у овом тренутку.

Он је говорио и о томе да је Дејану Петру Златановићу неопходна честа физичка активност, која му у притвору није омогућена.ж

Тужилаштво тражи годину дана затвора за Златановића

У међувремену, Више јавно тужилаштво у Београду поднело је Вишем суду у Београду оптужни предлог против Дамјана Кнежевића (34) и Дејана Златановића (51) због сумње да су средином фебруара ове године позивали грађане Републике Србије на насилно свргавање председника Републике Србије.

Окривљенима се, како се наводи у саопштењу, на терет ставља продужено кривично дело Позивање на насилну промену уставног уређења у саизвршилаштву.

У оптужном предлогу тужилаштво је суду предложило да Д. К. осуди на казну од годину и по дана затвора, а Д. З. на годину дана затвора.

Такође је предложило суду да продужи притвор окривљенима да не би поновили кривично дело у кратком временском периоду.

Амерички пуковник: Артјомовск ускоро пада - урушиће се цео јужни фронт

Извор: Србин.инфо/РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА