Најновије

Б-52 ПРВИ ПУТ У АКЦИЈИ: Летеће тврђаве свом снагом удариле на Исламску државу! (ВИДЕО)

Америчке ваздушне снаге су први пут користиле бомбардер Б-52 у нападима на Исламска држава наводи се у саопштењу Пентагона.

Б-52 (Фото: Јутјуб)

До мисије бомбардовања, у којој је огромни Б-52 уништио складишта оружја јужно од Мосула, дошло је у истој седмици у којој је амерички министар одбране Еш Картер посетио Багдад и објавио да ће бити распоређене додатне америчке снаге, те да ће бити појачана помоћ у новцу и опреми за кампању против ИД у Ираку.
У склопу појачаних акција против ИД, у којим је коришћен бомбардер Б-52, познат као "Летећа тврђава", амерички командоси који сарађују са курдским војницима су извели напад чија мета је био виши члан ИД.
Пентагон је објавио да је промењен начин на који се одобравају ваздушни напади који би могли изазвати цивилне жртве, јавља АФП.
Према новим правилима, одобрење за ударе даје амерички генерал са три звездице који је стациониран у Багдаду, уместо генерала са четири звездице који је стациониран у Централној команди америчке војске на Флориди. Војни портпарол који је смештен у Багдаду, пуковник Стиви Ворен, нагласио је да те промене не смањују стандард надзора којим се одређује прихватљиви ризик цивилних жртава.
"Ово не значи више цивилних жртава, ово значи бржу примену и извођење удара", рекао је Ворен.
Пентагон је прихватио одговорност за убијених 26 цивила, који су страдали у ударима коалиције предвођеном САД од почетка кампање у августу 2014. Пентагон наводи да је, захваљујући коришћењу навођених ракета, број цивилних жртава релативно низак, иако независни посматрачи наводе да је тај број знатно виши.

Нове снаге

Картер је ове седмице најавио да ће додатних 217 америчких војника бити распоређено у Ираку као саветници, чиме ће званични број војника премашити 4.000.
Пентагон је такође понудио борбени хеликоптер "апач" за евентуалне нападе на Мосул, други највећи ирачки град који је под контролом ИД.
Засебно су дански заступници одобрили план да се распореди седам Ф-16 борбених авиона, транспортни авион као и 400 припадника војног особља како би се појачала борба против ИД. У нападу Б-52 у понедјељак је уништено складиште ИД у граду Кујарах, који се налази 60-ак километара јужно од Мосула. Огромни авиони, оригинално развијени током педесетих година прошлог века, постали су симбол америчке војне силе током Хладног рата, а ове летелице су коришћене за масовна бомбардовања у Вијетнаму. Ворен је рекао да су Б-52 авиони опремљени само навођеним бомбама. "Људима је у сћању колективно несавесно коришћење авиона Б-52, пре више деценија, који су изводили… може се рећи, неселективно бомбардовање", рекао је Ворен. "Ти дани су прошлост. Б-52 су платформа за извођење прецизних напада и који ће изводити исте прецизне ударе какве смо изводили у протеклих 20 месеци". Неколико авиона Б-52 раније овог месеца стигло је у Катар како би заменили контингент новијих бомбардера Б-1, који су готово годину дана деловали у Ирак и Сирији.

Акција командоса

Ворен је такођер саопштио да су амерички командоси у северном Ираку напали Сулејмана Абд Шабиба ал-Џабоурија, "Једног од ИД војних емира и члана ИД војног савета". Курдски регионални безбедносни савет је саопштио да је Џабоури убијен у нападу, који су заједно извели амерички командоси и курдски борци. Америчка војска од 2014. предводи међународну коалицију против ИД у Ираку и Сирији, након што су припадници те групе освојили огромне делове територије широм те две земље. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА