Најновије

"Босна и Херцеговина иде у пропаст! Засебне заједнице Република Српска, Херцег-Босна и Босна биле би успешније!"

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да БиХ нема будућност и да иде у пропаст, те да је незабележено у свету да једна земља годину дана након избора нема формирану власт.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, БиХ оваква каква је, није требало ни да постоји, јер би развој засебних заједница и држава - Републике Српске, Херцег-Босне и Босне, био успешнији и имали би далеко више напретка.

- Треба да се омогући Хрватима да имају свој ентитет. Република Српска треба слободно да одлучује о свом статусу, а Бошњаци би могли да се организују у делу који контролишу и то назову Босном - нагласио је Додик у интервјуу за Српски лист, једине српске новине на ћириличном писму у Аустралији.

Он је рекао да би БиХ имала будућност само када би се поштовао Дејтонски споразум, када би се вратиле отете надлежности ентитетима, када би политичко Сарајево коначно схватило да БиХ није само муслиманска, односно бошњачка, те да ту живе и Срби и Хрвати и остали.

- Не може Сарајево наметати Бањалуци и Мостару правила понашања. Њихов првенствени циљ је уништење Републике Српске или њено претварање у празну љуштуру. То неће моћи. Република Српска је своју државност унела у Дејтонски споразум, она је постојала пре дејтонске БиХ. Република Српска је створена вољом српског народа 9. јануара 1992. године и Дејтонски споразум је признао њено постојање - напоменуо је Додик.

Он је рекао да је у садашњим околностима Република Српска само на губитку у сваком погледу, јер је стопира ниво БиХ.

Додик је навео да српски народ након прошлог века, који је био век страдања Срба, мора да сачува Републику Српску јер је она гарант опстанка Срба западно од Дрине.

- Данас је више него потребно да се српски народ Српске, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније окупи око заједничких националних идеја. Ми Срби морамо да сачувамо свој идентитет да би опстали и зато смо сви загледани у нашу матицу Србију која је данас најјача земља на Балкану и фактор стабилности и опстанка - истакао је Додик.

На констатацију да српско национално питање на Балкану није решено и питање, да ли је неминовно уједињење Републике Српске и Србије, Додик је рекао да су Косово и Метохија је важно свесрпско питање не само због тога што је то колевка српства и због косовског мита, него и због неправде која је начињена тој јужној српској покрајини и примене различитих стандарда.

- Космету се дозвољава прављење неке такозване независна држава, а нама у Републици Српској се поручује да ћутимо. Зашто да ћутимо? Зато што ту надомак Републике Српске, на Космету важе једна правила а код нас друга? Питање Космета и Србије не може се посматрати одвојено од питања Републике Српске и БиХ. Ми пажљиво пратимо дешавања на Космету и колико видимо Косово и Албанија се све више интегришу. Лепо, немамо ништа против. Али зашто онда Срби немају право да се интегришу - упитао је Додик, преноси Српскаинфо.

Додик је рекао да је питање Космета државно питање Србије, истичући да ће Република Српска у сваком случају поштовати став Србије и њеног руководства и стати иза такве одлуке и да је једини и најбољи начин да то питање буде решено дијалогом.

- Подржавамо ставове Србије и напоре њеног руководства на челу са председником Вучићем и верујем да ће у том погледу бити постигнут консензус. БиХ, на нашу иницијативу, није признала Косово, што је сасвим очекивано. Јер ако Србија није признала самопроглашено Косово неће ни БиХ, Република Српска неће и не може пристати на тако нешто. У сваком случају, у том смислу пратимо Србију и загледани смо у Београд - рекао је Додик.

На питање да ли је неки "Дејтон два" решење, Додик је рекао да нема никаквог "Дејтона два", истичући да је та идеја мотивисана искључиво тиме да буде укинут Дејтонски споразум и да се обезбеди унитарна БиХ.

- То је само једна од испразних иницијатива коју пласира политичко Сарајево и део међународне заједнице да би нама из Републике Српске `завртали руке`. Од `Дејтона два` нема ништа. Имамо Дејтонски мировни споразум, вратите се његовом изворном облику и можемо нешто радити, све остало је унапред осуђено на пропаст, јер БиХ као вештачка творевина и пројекат странаца нема будућности -категоричан је српски члан Председништва БиХ.

Он је рекао да председник Вучић и он заједничким радом стално подстичу ту сарадњу свих субјеката са обе стране Дрине, истичући да само јединствени може да се одговори на све изазове и да Срби сачувају слободу, идентитет и народ.

Када је реч о сарадњи Бањалуке са дијаспором Републике Српске у свету, Додик је навео да је сарадња са дијаспором је од изузетног значаја и да су у том погледу почели и са организовањем форума дијаспоре у Бањалуци на иницијативу Срба из дијаспоре који су тражили да се покрену такви скупови који већ постају традиционални.  

БиХ неће у НАТО ако то не желе Срби и РС! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА