Најновије

НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ МОЖЕ ИМАТИ ОПАСНЕ ПОСЛЕДИЦЕ: Уколико га употребе, нуклеарани рат је гарантован

Нови руски нападачки противсателитски пројектил могао би да изазове нуклеарни рат. Русија је саопштила да развија нову летелицу која може да онеспособи електронику на америчким сателитима.

Илустрација (Фото: kremlin.ru/ pixabay. com)

Може ли овај нови развој догађаја да покрене нуклеарни рат?

Авиони за електронско ратовање “моћи ће да онемогуће електронику инсталирану на војним сателитима”, наводе руски медији. 

“Тренутно се ради на развоју авиона опремљеног системима за ометање који ће заменити Ил-22ПП Порубщик [електронски ратни авион], који се тренутно испоручују руским ваздухопловним снагама”, изјавио је неименовани извор руске војне индустрије Спутњик на руском језику.

 „Ова машина ће добити потпуно нову, уграђену опрему, која ће омогућити електронско уништење било каквих циљева – на земљи,у  ваздуху, на мору – и онеспособити непријатељске сателите који пружају навигацију и радио-комуникацију на терену.“

Русија тренутно управља са три авиона за електронско ратовање на бази Иљушин Ил-22. Верзије Ил-22ПП су варијанте ваздухопловне команде Ил-22 (НАТО кодног имена Coot B), који је сам по себи изведен из авиона Ил-18, који је први пут полетео 1950-их.

Ил-22ПП је први пут јавно лансиран 2016. Авион је био намењен за уништавање радара, система за навођење земља-ваздух и крстарећих ракета и тактичких мрежа података као што су Линк 16.

“Проблем Порубщика 1 је у самој платформи авиона, пошто Русија има око 10 авиона Ил-22 и ова машина се не може репродуковати”, рекао је извор из одбрамбене индустрије.

“Нови авион ће носити назив Порубщик 2, али највероватније ће се ова машина придружити Ваздухопловним снагама под другим именом”, додао је извор. „Дефинитивно ће постојати нови ваздушни оквир. Постоји могућност да се такав авион развије на основу авиона Ту-214 или Ил-76. “

Летелице електронског ратовања, као што је ЕА-18Г, постале су окосница ваздушног ратовања од Другог светског рата. Копнени радари, системи за навођење ракета и комуникацијске мреже постали су део курса. Што се тога тиче, Пентагон брине о могућностима Русије и Кине да ометају или успоре ГПС везе које су кључне за тачну навигацију и циљање.

Али онемогућавање електронике на сателитима? Чини се да је ово другачији изазов, а како Русија планира да се бори са тим, није јасно. На пример, шта значи “искључити” војни сателит? Убедити сателит да угаси своје системе, можда фалсификовањем командног сигнала са земаљске контроле?

Или то значи погађање сателита неким моц́ним снопом који пржи његову електронику или квари његове системе? И колико моц́ан систем би могао да се постави на оно што је у основи авион средње величине?

Међутим, најзанимљивије питање није о авионима или сателитима. Реч је о томе ко је спреман да ризикује нуклеарни рат? Нацрт Трампове администрације Преглед нуклеарног одржања (НПР), објављен у јануару, сугерише да би Америка могла да реагује нуклеарним оружјем на кинетички или сајбер-напад на америчке сателите.

„Председник ће имати шири спектар ограничених и дипломатских опција за веродостојно одврац́ање руских нуклеарних стратешких напада, који би сада могли да укључују нападе против америчког НЦ3 [нуклеарна команда, контрола и комуникације], у свемиру и сајбер простору“, наводи НПР.

Ако Русија у ствари може да онеспособи електронику на америчким сателитима, а НПР одражава америчку политику, онда би искључивање сателита могло бити схваћено као ратни чин довољан да оправда нуклеарни одговор.

Да ли ће амерички председник у ствари ризиковати термонуклеарни рат због онеспособљеног сателита је друга ствар. Ипак, нова руска играчка могла би да има опасне последице.

Џихадисти напали најјаче упориште сиријске војске у Латакији! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА