Најновије

ШИПТАРИ И ЏИХАДИСТИ ПРЕТЕ АМЕРИКАНЦИМА ИЗ ПРИШТИНЕ: Видео снимци Исламске државе монтирају се на КиМ!

Четворица Албанаца, Беко Идризи, Беким Фидани, Иљбер Бела и Фатон Иваја, који се боре за Исламску државу побегли су из затвора на истоку Сирије и поново су активни, што се може видети на неколико видео снимака објављених прошлог месеца.

Припадници Исламске државе (Фото: Јутјуб)

Како је објавила приштинска Газета експрес, видео снимци су титловани и на албанском језику и на њима се види убијени вођа Исламске државе Абу Бакр Ал Багдади. На једном од снимака Албанац Фатон Иваја приказан је са тешким наоружањем.

На снимцима се позива на жртвовање на Божјем путу, а ИД шаље претеће поруке Сједињеним Америцким Државама.

Газета експрес пише и да се ови видео снимци монтирају на КиМ, тврдећи да су ту информацију "потврдили извори унутар безбедносних служби". Лист наводи и да се видео поруке ИД снимају "негде на граници између Турске и Сирије".

"Значајан број припадника ИД турске власти нису заробиле и придружиле су се терористичким групама у активностима које су дискретније, присутне на курдском и сиријском територију", каже Бедри Ељези из косовског Института за међународне студије (ИМС) и наводи: "Ситуација у Сирији наводи нас на размишљање о опасности ако се они врате на Балкан, јер смо имали прилику да видимо како су неке избеглице отишле у Енглеску, а припадници ИД могу да уђу на КиМ и представљају опасност".

Експерт за безбедност Дризан Шаља указује на потребу да безбедносне институције на Косову раде више на идентификацији оних који објављују видео снимке.

"Било би добро основати радну групу у коју би се укључили и безбедносни органи који би створили чврсту основу како би се открила места где се ови видео снимци снимају и монтирају", рекао је Шаља.

Прочитајте ОВДЕ шта су одлучиле турске власти, а тиче се припадника Исламске државе.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА