Најновије

СТВАРА СЕ УЈЕДИЊЕНА ЕВРОПСКА ВОЈСКА? Борељ цитирајући нацисте објавио: Из Немачке стиже зелено светло!

Иницијатива стварања европске војске, коју француски председник Емануел Макрон заговара од почетка мандата, прихваћена је и од стране немачких социјалдемократа. Иако СПД масовно губи гласове по земљи, још увек је део владајуће Велике коалиције и може утицати на доношење овако важних одлука.

Бундесвер (Фото: bundeswehr.de)

Немачки социјалдемократи преузели су иницијативу за стварање јединствене европске војске на наднационалном нивоу, преноси Ди Велт (Die Welt). Постојаће паралелно с војним структурама у државама чланицама ЕУ. У њему ће моћи служити сви грађани Европске уније, објашњава немачка публикација традиционално наколоњена НАТО пакту.

Високи представник агенције за спољне послове Европске уније Жосеп Борељ сажео је резултате Сигурносне конференције у Минхену једном реченицом: “Европа мора развити жељу за моћ”, парафразирајући делом познато дело „Воља за моћ“ коју су од одбачених белешки филозофа Фридриха Ничеа „написали“ његова сестра Елизабет Форстер-Ниче и Петер Гаст. Ово дело, направљено од одбачених одломака и дорађено од споменутог тандема, које се тешко може приписати опису немачког филозофа, касније је често цитирано од стране немачких нациста и надамо се да Џозеп Борел није мисли исто када је цитирано овај наслов.

„Како би се убудуће супротставили Русији и Кини, Европљани морају бити спремни активно бранити своје интересе у спољној политици и војној сфери“, нагласио је Борељ. Међутим, проблем је што се процес успостављања војне сарадње између 27 земаља чланица ЕУ креће “корњачиним темпом”, напомиње аутор чланка Торстен Јунголт.

“Што се мене тиче, све се то повукло. Свет неће чекати док Европа не надвлада национални егоизам”, рекао је Фриз Фелгентроy, стручњак за одбрану Социјалдемократске партије Немачке (СПД).

Фелгентроy и чланови његове странке изнели су иницијативу за стварање „28. армије ЕУ“, односно војне структуре на нивоу Европске комисије која неће постојати уместо националних војски, већ паралелно с њима.

Предност овог приступа је у томе што се европске владе не морају одрећи властитог суверенитета у подручју одбране и неће требати мењати постојеће европске уговоре. Сви грађани ЕУ моћи ће служити у тој војсци, пише Ди Велт.

„Осим тога, стварање такве војске покренут ће позитивну ” динамику уједињења” у Европској унији“, уверени су немачки социјалдемократи.

„Војни закон, опскрба, особље, водство, обука, заповедна структура – све ће требати заједно размислити. Наравно, иницијатива неће бити јефтина, али постоји и потенцијална прилика за уштеду новца, посебно након ликвидације старих структура“, додаје се у нацрту документа.

Остаје причекати да Берлин прихвати предлог и нађе партнере у Европи који ће спроводити план.

„Социјалдемократи, за разлику од  држава и министара на Сигурносној конференцији у Минхену, не троше сву своју енергију на анализу распадајуће светске сигурносне архитектуре и дају конкретне предлоге“, напомиње немачки лист.

Осим тога, према недавном истраживању које је спровео Центар за војну историју и друштвене науке Бундесвера, 63% немачких грађана подржава идеју о сарадњи свих земаља ЕУ у подручју одбране, а чак 46% Немаца се залаже за стварање уједињене европске војске.

Панцири се успешно опробали против турских система Т-122 “Сакарја”! Више о томе ОВДЕ!

Извор: logicno.com

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА