Најновије

ПРЕТИ НАМ КОЛАПС: Србија није економски тигар, српска привреда је на респиратору!

Председник покрета Љубав, Вера, Нада, Немања Шаровић, обратио се јавности поводом новог Закона о ребалансу буџета.

Немања Шаровић (Фото: HelmCast)

'’Влада Републике Србије обмањује грађане упорно понављајући да је Србија „економски тигар“, иако сви реални економски показатељи дају потпуно другачију слику. Не само да Србија није „економски тигар“, већ је њена привреда на коленима, „корона“ речником говорећи српска привреда налази се на респиратору!

Он наводи да јеЗакон о ребалансу буџета о коме се ових дана расправља у Народној скупштини најбољи доказ колика је цена плаћена због пандемије вируса КОВИД-19 и популистичких мера Владе Србије. Дефицит буџета је невероватних 483 милијарде динара, односно 4 милијарде и 110 милиона евра, што мањак у државној каси чини највећим забележеним у српској историји'’, рекао је Шаровић

'’Наводима челника режима о паду БДП-а, који ће наводно бити мањи од 1%, по чему смо наводно најбољи у Европи, представљају покушај сакривања чињенице да су приходи буџета, као и привредна активност у Србији значајно умањени, те да расходи буџета превазилазе процењене приходе за чак 37%, по чему је српска економија међу најгорима не само у Европи него и шире. Преко четири милијарде евра мањка у каси значи да ће Србија само у овој години повећати свој јавни дуг за око десет процената бруто друштвеног производа.

Да је реално стање још лошије од онога које нам приказује Влада  и да ће мањак у каси бити значајно већи чак и од 4 милијарде евра, јасно је ако се анализира приходна страна буџета Србије, која је предлогом о ребалансу представљена јавности'’, додаје лидер покрета Љубав-Вера-Нада.

'’Наиме, законом о буџету донетим пре избијања пандемије Корона вируса, Влада Србије је предвидела приход од наплате ПДВ-а у земљу у износу од 61 милијарде динара, првим ребалансом буџета извршеним Уредбом Владе од 27.4.2020. године, тај износ је повећан на 126 милијарди, што пркоси свакој економској логици и здравом разуму. Како и на основу чега је могуће да Влада Србије у јеку пандемије Корона вируса, након окончања варедног стања током кога је привредна активност драматично успорена, очекује да наплата пореза на додатну вредност буде више него дуплирана?

Повећање наплате пореза на промет може се очекивати једино у време привредног раста и узлета, што у Србији свакако није случај, а никако у време пада бруто друштвеног производа који је у другом кварталу
2020. године био већи од 6,4%?

Друго, како је могуће да је приход од пореза на добит предузећа у Србији, која је на крају ванредног стања планирана на нивоу од 89 милијарди динара, предлогом Владе о ребалансу буџета буде повећана на 113 милијарди динара? Које то неочекиване привредне активности могу довести до наплате пореза на добит предузећа у износу већем за 24 милијарде динара од очекиваног, посебно ако се зна да је мерама Владе за помоћ привреди предузећима омогућено да аконтацију пореза на добит не уплаћују за време ванредног стања, већ да то учине у 24 месечне рате, почев од 2021. године?

Одговор на ова питања може бити једино то да Влада Републике Србије свесно и потпуно нереално повећава планиране пореске приходе како би смањила ионако превелики буџетски дефицит. Када се сведу рачуни и када наплата буде на нивоу нижем од оног у 2019. години, што је једино реално очекивати, буџетски дефицит у Србији врло вероватно ће прећи 5 милијарди евра у 2010. години'’, закључује Шаровић.

Шта је Вучићу поново засметало код опозиције, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА