Најновије

ЏИХАДИСТИ ИЗ СССР: Сиријски документи их потпуно разоткрили, ево како су тамо доспели

Групни портрет плаћеника који су у Сирију дошли из постсовјетских република изгледа хетерогено и шаролико. Али то вам омогућава да одредите уобичајене мотиве, да идентификујете бројне трендове и обрасце.

Совјетски џихад (Илустрација: Ридус)

Током истраге сиријских специјалних служби у вези са Абу Иљасом ал Русом, откривени су многи детаљи о Исламској држави и имигрантима из бивших совјетских република. Например, о оним милитантима који су се придружили групи Џаиш ал-Мухаџирин вал-Ансар (Војска емиграната и помоћника).

Генерално, имена терористичких емиграната и чланова њихових породица из Казахстана, Киргистана, Узбекистана, Таџикистана, Азербејџана, Дагестана и Башкирије појављују се у материјалима сиријских специјалних служби.

Група Џаиш ал-Мухаџирин вал-Ансар појавила се отприлике годину дана након избијања грађанског рата у Сирији. Придружили су јој се и емигранти терористи који су отишли ​​у Сирију због Хиџре. Емир групе био је Абу Умар ал-Шишани (преведено као Абу Умар Чечен) - Тархан Батирашвили (пореклом из Грузије). Његов заменик је Абу Џихад Карачај.

Обратимо пажњу на чињеницу да су бројна имена терористима давана на географској основи, одражавајући њихову националност.

Географија исламског терора

Џаиш ал-Мухаџирин вал-Ансар борио се у близини Алепа против владиних снага. Тамо су се чланови те групе заклели на верност Исламској држави.

Тада су милитанти Џаиш ал-Мухаџирин вал-Ансар следили свог емира у Ирак. Овде је Абу Омар ал-Шишани заузео место „министра рата“ за ИД. У Ираку, близу Мосула, Тархан Батирашвили убијен је у америчком ваздушном нападу у јулу 2016. године. Уместо тога, Гулмурод Халимов (ат-Таџик), бивши полицајац за нереде из Таџикистана, постао је војни вођа ИД. 2017. године пријављено је да је Халимов убијен након удара руских ваздухопловних снага.

Отприлике 70% милитаната Џаиш ал-Мухаџирин вал-Ансар било је стационирано у Ет-Табкију.

Досељеници из бивших република СССР-а чинили су већину батаљона Ал-Сабари, који је касније преименован у Ал-Кадисија.

Током испитивања, Лапшов (Абу Иљас ал Рус) је тврдио да је 2016. године у Сирији било око 5.000 емиграната терориста са постсовјетског простора.

У региону Тал Афар постојала су три батаљона, од којих су већина били држављани бивших совјетских република.

Батаљон „Ал-Асра“ (од 300 до 500 људи) чинило је 90% Азербејџанаца. На њеном челу био је Емир Абдулхамид ал-Азри.

Батаљон „Ал-Гураб“ (од 200 до 300 људи) у потпуности је формиран од Узбекистанаца. Њиме је командовао Емир Абу Унс Тајикс. Већина његових бораца била је посебно брутална.

У батаљону "Омар ибн ал-Хатаб" окупили су се терористи различитих националности: Чечени, Дагестанци, Казахстанци, Узбекистанци, Таџикистанци.

Сиријски извори указују да су имигранти из Узбекистана и Чеченије били добро физички припремљени, показали су окрутност у борби.

У биткама за Кобани (на северу Сирије) у јесен 2014 - зима 2015. убијено је око 7.000 страних плаћеника ИД. Према неким извештајима, две хиљаде их је са постсовјетског простора.

Током борби за Баиџи и Ал-Рамади, Абу Умар ал-Шишани је издао наредбу да пребаци све стране борце из Сирије у Ирак. Као резултат прекомпоновања, најмање две хиљаде терористичких емиграната из бивших совјетских република завршило је у Ираку.

Истрага о Лапшову показала је да је комуникација са исламистима из Башкирије постала врста катализатора у његовом животу. У Сибају и Бајмаку ови људи су активно разговарали о могућности вршења џихада против других религија. Екстремисти су путовали на релацији: Египат - Турска - Сирија. Морали су да заобиђу Египат, јер су руске специјалне службе мотриле на турски правац.

Идејни вођа ове башкирске групе био је Абу Нур. Међу њима је први кренуо у Сирију почетком 2013. године. Придружио се Џаиш ал-Мухаџирин вал-Ансару у Алепу као обичан милитант. Након што се група Џаиш ал-Мухаџирин вал-Ансар заклела на верност ИД, батаљон Мувахидин створен је од својих милитаната у подручју Тел Абиада. Абу Нур је тамо служио више од годину дана. Затим је премештен у батаљон "Хабир "у град Ал-Шадад. Већина милитаната у овом батаљону била је из Казахстана. Абу Нур је служио с њима око 7 месеци. Убијен је у провинцији Хасака током ваздушног удара снага међународне коалиције.

Заједно са Абу Нуром, његов сународник Илдар (Абу Али Башкири / Абу Маријам Башкири) стигао је у Сирију. Такође је служио као обичан милитант код Џаиш ал-Мухаџирин вал-Ансара и батаљона Мувахидин. 2015. године пребачен је у Ирак као обичан милитант у батаљон Ар-Риан, смештен у граду Тал Афар. Три месеца касније, три месеца се скривао у овом батаљону. После тога је упућен у правцу Мосула. Крајем 2015. године, у првој бици против Пешмерге (курдских паравојних формација), Абу Али Башкири је убијен.

Још двојица пратилаца Абу Нура били су Рифат из Бајмака и Сергеј (Саид, Абу Мухаммад ар-Руси), који је с њим стигао у Сирију. Обојица су се придружили Џаиш ал-Мухаџирин вал-Ансару. Рифат је тамо провео шест месеци, а Сиријска слободна армија га је ухапсила. О његовој даљој судбини се ништа не зна. Сергеј је отприлике годину дана служио као обичан милитант у батаљону Мувахидин. Убијен у биткама за Кобани.

Још четири становника Сибаја стигла су у Сирију почетком 2014. године, годину дана касније од Абу Нура и других „пионира“. То су Илиас (Абу Абдурахман ал-Башкири), Фидан (Абу Тимур ал-Башкири), Артур (Абу Салават ал-Башкири) и Артур (Абу Абдулах ал-Башкири). Сви су се придружили Џаиш ал-Мухаџирин вал-Ансару у Алепу.

Илиас је завршио у батаљону Ал-Мудадат у Раки, где је служио шест месеци. Погинуо је у ваздушном нападу коалиционих снага у Кобанију.

Фидан је додељен Раки. Радио је у ковачници: опремао самоубилачка возила и цистерне. Лапшов га је последњи пут видео у августу 2017. године у болници Ал-Хеир у Меџадину. Артур (Абу Салават ал-Башкири), заједно са Фиданом у Раки, опремио је самоубилачка возила и тенкове. Судбина ове двојице становника Сибаја није позната.

Артур (Абу Абдуллах ал-Башкири) такође је радио у ковачници у Раки, опремајући војну опрему ИД. Убијен током ваздушног напада снага међународне коалиције.

Занимљиво је сведочење Лапшова о припадницима ИД из Дагестана.

Пре свега о чувеном Абу Ханифу ал-Дагестанију (Шамил Исмаилов). Етнички Дагестанац, живео је у Астрахању. У Бугурулану, регија Оренбург, учио је у исламској школи. Затим је отпутовао у Египат и студирао у Ал-Азхару. На својој веб страници и на Интернету позива на уједињење ислама. Након што је Исмаилов протеран из Египта због својих радикалних верских ставова, отишао је у Турску. А 2012. преселио се у Сирију. У Алепу је био емир батаљона Ал-Мухаџирин, који је формирао од имиграната из постсовјетских република. Након што се батаљон заклео на верност ИД, пребачен је у подручје Тел Абџада, а шест месеци касније - у Раку. Абу Ханифа ал-Дагестани именован је за шеријатског учитеља у бабилону Хабир у граду Аш-Шадад.

Затим је послат у ирачки град Тал Афар, у батаљон Ар-Риан, као стручњак за шеријатско право. Тамо је отворио школе за децу странаца. Али након неколико месеци послат је у затвор на 20 дана. Тада је пуштен, дошло је наређење да се батаљон пребаци у Мосул. Исмаилов је ухапшен и оптужен за јерес коју је ширио на територијама ИД. После три месеца пуштен је и послат у Раку. Тамо је отворио школу за страну децу која би их учила арапском, исламском закону и џихаду. У Раки је остао до њене блокаде.

Као што је познато, акција западне коалиције „Непоколебљива одлучност“ није увек одговарала декларисаном имену. Тадашњи шеф Пентагона, Џејмс матис, уверио је да коалиција неће дозволити страним борцима да избегну одмазду. У међувремену, из окружене Раке странци су могли да се инфилтрирају неозлеђени. У време док је Лапшов сведочио сиријским специјалним службама, локација Абу Ханифа ал-Дагестанија није била позната.

Још 2016. године, годину и по дана пре заузимања Раке од стране коалиције, медији су известили много више о Ханифовим активностима, поред чињенице да је подучавао децу странаца. Говорило се да је његова банда била обележена бруталним погубљењима. Познато је да су позиви Исмаилова да убијају невернике емитовани на Интернету. Извештено је да регрутује нове чланове ИД у Русији. Почетком 2016. године ћелија ИД у Јекатеринбургу је неутралисана. Учесници су припремали терористичке нападе у Јекатеринбургу и Санкт Петербургу. Медији су говорили о учешћу Абу Ханифа у њиховом регрутовању.

Али да се вратимо на материјале сиријске истраге. Такође се помиње Арсен Исмаилов (Абу Дауд ад-Дагестани), брат Шамила Исмаилова. У Сирији је имао две жене. Прва, пореклом из Казахстана, стигла је са њим из Русије. Другу (она је из Дагестана) Арсен Исмаилов оженио је у Ракки. Исмаилов је у Сирију стигао након свог брата. Био је припадник батаљона Мувахидин, након стварања ИД послат је у батаљон Хабир у граду Ал-Шадад. У логорима је подучавао милитанте у шеријатском праву. Потом је заједно са братом Абу Ханифом отишао у ирачки град Тал Афар. Тамо се у батаљону Ар-Риан бавио административним питањима.

Неколико месеци касније, Абу Дауд ад-Дагестани додељен је граду Баиџи у вилајату Салах-ед-Дин. Служио је као обични милитант у једном од батаљона. Међународна коалиција га је ранила током ваздушног напада на његов дом. Пребачен је у болницу у Мосулу, где је остао око два месеца. Потом се подвргао истом третману код куће, у Тал Афару.

Након рањавања, Абу Дауд ал-Дагестани је послат у Рака, где су он и његов брат радили у одељењу за образовање. Повреда је утицала на његове моторичке способности. Овде је радио до почетка опсаде града.

Лапшов не зна да ли је Абу Дауд ад-Дагестани успео да се извуче из Раке.

Сведочење Лапшова укључује још једног пореклом из Дагестана - Абу Абаса ал-Дагестанија. Овај припадник ИД налазио се у батаљону Абу Масаб ал-Заркави, смештеном у Ираку, у Мосулу. Чак и пре него што је започела опсада Мосула, отишао је у Сирију, где је постављен за емира батаљона Ал-Канасин у вилајату Хомс. Тада је батаљон пребачен у Меџадин. Тамо је Лапшов последњи пут видео Абу Абаса ал-Дагестанија у јулу 2017. године у близини џамије Ан-Нур.

Лапшовљево сведочење и утисци су кап у мору по мерилима информационог простора. Али чак и оскудне информације добијене од једне особе показују у каквом је котлу кључао током боравка у ИД, колико је терористичка „интернационала“ око њега била живописна.

Ко је одакле и куда су пошли: лични досијеи милитаната

Окренимо се другим документима сиријских специјалних служби.

Извршена је истрага против Владимира Јурјевича Олејникова, родом из Дагестана. Рођен је 1989. године у Каспијску. Исламиста, од 2014. године у Џебхат ал-Нусри (огранак Ал-Каиде). Односно, са 25 година већ је био зрели терориста. Придружио се ИД од маја 2015. Ухапшен је у Рас ал-Аину 30. децембра 2017. године. Али ево шта упада у очи у материјалима истраге: током испитивања одговорио је да се у ИД бавио биљним лековима, а плата му је била 35 долара.

Наравно, за такву зараду вредело је отићи на пут од Дагестана до Турске и Сирије. То може указивати на то да су милитанти добили упутства о томе које сведочење треба дати (укључујући бројеве и зараду) како би се заштитили од оптужби за плаћеничке активности.

У горе поменутим документима сиријских специјалних служби упечатљив је шаролик састав оптужених. Ево неколико примера.

Илдар Валијевич Мухтаров (арапско име Абу Сами Черкеси), пореклом из Черкеска. Служио је у батаљону Ал-Сабари у Ет-Табки. Специјалност за ИД: учешће у нападачким групама.

Тугрул Султанович паша бег (арапско име Абдурахман ал-Азербејџан), родом из Азербејџана, обични милитант у ИД.

Хош Кадам Мурад Салех (арапско име Абу Али ат-Таџикс), родом из Таџикистана, обичан милитант.

Делдаш Кудралах Валфато (арапско име Хуссеин ат-Таџикс), у ИД служио је на аеродрому Деир ез-Зор под командом Емира Абу Салеха ал-Му Хасана.

Азбак Мухамедалиевич Дабир (арапско име Абу Зеид ар-Руси). Његова супруга је Казахстанка Делнар. Служио је у Гаранију, под командом Емира Шадата.

Султан Абдулвахид (арапско име Абу Абдулвахид Шишани) рођен је у Казахстану 1989. године. У ИД служио је као милитант Министарства безбедности, под командом Емира Абу Абдурахмана ат-Тамимија.

Али Расул Абдулах (арапско име за Абу Риан), родом из Киргистана. У ИД био је обичан милитант под командом Емира Абу Хамзе из Туркестана.

Умран Иусуф Давашеил (арапско име Абу Јасин ал-Шишани / Абу Јасин ар-Руси). Рођен је у Казахстанској ССР 1958. године. Односно, ово је случај када рођени Казахстанац из породице депортованих Чечена постане емигрант терориста. У ИД, и био је обичан милитант.

Фархад Азиф Зијада (арапско име Абу Забир ат-Туркестани). Рођен у Киргистанској ССР 1988. Обични милитант у ИД.

Фарид Амаданович Мамедов (арапско име је Абу Касем ад-Дагестани). Рођен у Казахстанској ССР 1980. Обични милитант у ИД.

Фаридун Анвар Хамид Андвар (арапско име Абу Хамза Киргистан), родом из Киргистана. Служио је у ИД у Мосулу, као веза, под командом Емира Абу Ибрахима ал-Ингуша. Притворен је 26. децембра 2017. године.

Виктор Михајлович Атабиб (арапско име Абу Абдулах ар-Руси). Рођен је у Кабардино-Балкарији 1983. године. Служио је у ИД у Раки под командом Емира Сејфулаха.

Мустафа Абдулгани Ахмад (арапско име Абу Мустафа ал-Узбеки), рођен је у Киргистанској ССР 1985. године. У ИД био је обичан милитант под заповедништвом Емира Абу Мухамеда Узбека.

Јусуф Надир Абу Заруф (арапско име: Абу Халед Ногаи) рођен је у Астрахању 1987. године. Служио је у ИД у батаљону Ал-Сабарииа под командом Кхаледа Дагестанија, Абу Масаабија.

Обратимо пажњу на то како је исти Казахстан заступљен чак и на овом малом узорку, који се још 2000. године сматрао прилично просперитетним у односу на проблеме тероризма и верског екстремизма. Али овде су ствари већ биле сасвим другачије у време настанка ИД

Статистика и социологија терора

У чланку посвећеном терористичким претњама у Казахстану 2010. године, шеф Евроазијског аналитичког клуба Никита Мендкович пружа статистику која омогућава просуђивање домета терористичког подземља и екстремизма.

Према званичним подацима, 2008—2013. у Казахстану је осуђено више од 300 људи због злочина повезаних са тероризмом и екстремизмом. Од тога је 210 осуђено током 2012-2013, када су власти одговориле на интензивирање терористичких активности у републици. А ако узмемо у обзир да нису сви затвореници кривично одговорни, тада број екстремиста и терориста идентификованих у Казахстану у то време достиже 500 људи.

Крајем 2014. године, КНБ Казахстана имала је податке о 303 држављана републике који су отпутовали у Сирију, од којих су половина били директно милитанти, а половина чланови њихових породица. Још око 200 држављана Казахстана учествовало је у непријатељствима у Авганистану на страни терористичке групе Исламски покрет Узбекистана.

Анализирајући претњу од 2016. године, Никита Мендкович је написао: „Према КНБ-у, 1.565 људи је регистровано као „салафисти“ само у регији Актобе, од којих је 90 наведених као склоних тероризму („потенцијални џихадисти). Подаци широм Казахстана нису доступни, али познато је да КНБ и Министарство унутрашњих послова раде са стотинама људи у борби против екстремизма. На пример, познато је да је за непотпуну 2015. годину у републици било „спречено“ 723 људи „умешаних у екстремистичке акције“ ... У суседном Киргистану, са неколико пута мањим бројем становништва, 1.866 људи су припадници екстремистичких верских организација “.

Али вратимо се сиријским документима. Није изненађујуће што је ИД „интернационала“ повремено распламсавала своје „идеолошке“ обрачуне. На пример, 2018. године медији су известили да су званичници Исламске државе прогласили двојицу утицајних идеолога и тумача - Абу Аниса Дагестанија и Абу Усама (Абу Дунија) Казахстанија, издајницима и непријатељима Калифата. Иза арапских имена лако се могу погодити особе из Дагестана и Казахстана. Такође је лако погодити да се ради о људима рођеним у СССР-у или у постсовјетским републикама.

.Гласници ИД и друштвене мреже обавестили су присталице Калифата да су Абу Аниса Дагестани и Абу Осама Казахстани „прекршили заклетву коју су дали калифу, а такође су дозволили ударили на крв, имовину и част муслимана Калифата, неправедно их оптужујући за неверништво" Службе безбедности калифата трагале су за овом двојицом отпадника као за једног од вођа хариџија (секте у сунитском исламу).

По том питању, медији су сугерисали да се спроводи идеолошко „чишћење“ џихадизма како би се „стари шеици“ заменили новим идеолозима џихадизма, који би ефикасније утицали на муслиманску омладину у Русији, Казахстану и Централној Азији.

Ови обрачуни између постсовјетских припадника ИД подсећали су на пролаз лопова, где бацају поклоне и указују. Истовремено се појавила видео порука борца ИД Абдулаха Молдовског (није тешко погодити одакле долази) са оптужбама против шеика Абу Џихада. Односно, поменути Абу Џихад Карачај (Ислам Атабиев из Републике Карачаје-Черкеска), заменик Абу Умара асх-Шишанија (Тархан Батирашвили), постао је мета напада. Абу Џихад је у то време био утицајни (међу имигрантима из постсовјетских република) тумач калифатске акиде. Али многи међу овом публиком оптужили су га да подстиче сукобе међу њима.

Абдуллах Молдавски обелоданио је Абу Џихада и његове присталице: кажу, „позивају на џихад, а онда се испоставља да избегавају непријатељства, штака на њиховом видео снимку резултат је саобраћајне несреће, а не учешћа у непријатељствима. "

Ови напади на Абу Аниса Дагестанија, Абу Усаме Казахстанија, Абу Џихада изазвали су жестоке "јавне расправе" у џихадистичкој заједници. Абдулах Молдавски огорчен је чињеницом да се такви „лицемери“ попут Абу Џихада претварају да су „посредници између високих емира и становништа које говори руским језиком, покушавајући да буду посредници између емира и Кавказа“. Такође се жалио да такви „лицемери“ стоје између муџахедина који говоре руски и калифа Абу Бакра ал Багдадија, спречавајући их да се састану са калифом. аметист који је „између нас и халифе ти људи који нам не дозвољавају да га видимо“.

Анализирајући овај скандал, медији су написали: „Како се физичко присуство Исламске државе у стварном свету смањује под нападима међународне антитерористичке коалиције у Сирији и Ираку, значај виртуелног позиционирања Калифата на интернету , друштвене мреже и гласници се повећавају. Тамо, у дигиталном подземљу, распадајуће царство ал-Багдадија иде све дубље и дубље “.

Ови обрачуни догодили су се годину и по дана пре смрти ал-Багдадија.

Како је Кина уништила украјинску производњу тенкова, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Ридус/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА