Најновије

Брнабић је главна у комуникацији с Рио Тинтом, а све пребацује на некадашњу власт

Представници власти упињу се да докажу да измене Закона о експропријацији немају везе са пројектом Рио Тинта, али и да је за активности те компаније у Србији одговорна искључиво претходна власт. Међутим, актуелна власт је 2017. године потписала Меморандум о сарадњи са Рио Тинтом, а на састанку са челницима компаније 2018. године у Лондону учествовала је и премијерка Ана Брнабић. Тада је договорен заједнички рад на пројекту у оквиру тада формиране Радне групе за Јадар.

Ана Брнабић (Фото: Влада Србије)

„Уплашени су због рудника и оно што јесте фрустрирајуће јесте да Рио Тинто није урадио најбољи посао у комуникацији са тим људима“, овако премијерка сада говори о компанији Рио Тинто, а пре само три године, током радне посете Великој Британији, управо се она обавезала да ће комуницирати са том компанијом.

„Договорени су састанци на кварталном нивоу са рударским конгломератом Рио Тинто“, објавио је пре три године РТС. А Брнабићева је из Лондона, те 2018. године, навела: „Дакле, директори Рио Тинта са мном и ја ћу се сада и лично укључити у даљу реализацију овог пројекта како би имали максимални позитиван ефекат“.

Ефекат који је Србија добила је неинформисаност људи, поготово оних који живе у селима око Лознице, иако је формирана и Радна група за Јадар пре годину дана. Председник те радне групе је министарка Зорана Михајловић, а у њој су и најближи сарадници председника Вучића као и представници амбасаде и Светске банке.

Те 2018. године, премијерка је била и у Лозници и тамо саопштила новости које је договорила са Рио Тинтом за крај 2021. године.

„Данас сам овде зато што смо завршили једну велику важну фазу пројекта Јадар са компанијом Рио Тинто, која је огоман потенцијал, не само за Лозницу и овај регијон Србије, већ заиста за целу Србију и ја се надам и очекујем – ми имамо радну групу да радимо са Рио Тинтом – очекујем да кренемо у изградњу тог постројења крајем 2021. године. То ће бити хемијско постројење по највишим светским еколошким стандардима, на 15-ак км од Лознице, у коме ће се производити и из минерала јадарит издвајати око 10-12% укупних светских резерви литијума“, рекла је премијерка Брнабић у Лозници 2018. године.

Како ће то компанија Рио Тинто извести, шта ће бити са људима и природом, премијерка тада није објаснила, а сада поручује да мора да се пази.

„Ви, као држава, када дате истражно право неком, ви сте им трасирали пут, зато треба пазити коме се дају истражна права и за шта се дају истражна права. Рецимо, ми никада не бисмо дали истражно право за никл“, рекла је јуче премијерка.

Трасирани пут још пре скоро две деценије компанији Рио Тинто, премијерка Ана Брнабић до грађанских протеста није довела у питање већ је у своја оба експозеа најављивала да ће тај пут градити

„Јадар је рангиран као једно од највећих лежишта литијума на свету који може да задовољи већину светских потреба за овом рудом. Рударство ће, зато, свакако бити главни фокус Владе Србије“, навела је свом у експозеу 2017. године.

„Наш циљ је да, уз партнере из Рио Тинта, формирамо стратешко партнерство са најмање још једном компанијом, која ће у Србији покренути производњу електричних батерија и /или компанијом која ће овде започети производњу хибридних и електричних аутомобила“, навела је у свом експозеу 2020. године.

Грађани из читаве Србије две суботе блокирају путеве тражећи повлачење Закона о експропријацији као и Закона о референдуму за које сматрају да ће олакшати компанији Рио Тинто да започне копање руде.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА