Најновије

ЛАВРОВ БРУТАЛАН, ШМИТ НЕ МОЖЕ СМЕНИТИ ДОДИКА, ОН ЈЕ НЕЛЕГИТИМАН! Русија не дозвољава рушење Српске, Сарајево и Запад могу само да...

Садашњи такозвани високи представник у БиХ Кристијан Шмит за нас није легитиман јер нема мандат СБ УН-а, нема сагласност три конститутивна народа и нема сагласности у ПИК, поручио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. Ово је у међународним круговима тумачи као јасана реакција Москве на претње Шмита ће употребити бонска овлашћења и сменити Додика.

Фото: РИА

Покушаји да се споља воде процеси у Босни и Херцеговини су атавизам који се мора одмах елиминисати, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за новинаре у након разговора са министром спољних послова државне заједнице Босне и Херцеговине, Бисером Турковић.

- У БиХ постоји спољни протеторат у лицу такозваног високог представника. ПИК (Савет за имплементацију мира), а чија је чланица је и Русија, још је крајем 2005. или 2006. донео одлуку о затварању канцеларије Високог представника. Тада су одређни услови за затварање и требали су бити спровођени од стране самих грађана, а не високог представника. Садашњи такозвани високи представник за нас није легитиман јер нема мандат СБ УН-а, нема сагласност три конститутивна народа и нема сагласности у ПИК-у - рекао је Лавров. 
 
- Уверени смо да треба у потпуности поштовати темеље постављене Дејтонским споразумом, и наравно, покушаје да се споља воде процеси у овој сувереној земљи сматрамо атавизмом, који треба одмах елиминисати - рекао је министар.

- Разговарали смо и о општој ситуацији на Балкану, а Русија је потврдила нашу намеру да додатно олакшамо решавање било каквих проблема који се овде јављају на основу дијалога уз узајамно поштовање на регионалном нивоу како би се постојеће разлике превазишле искључиво политичким и дипломатским путем - додао је шеф дипломатије.

- Искључиво народи ове земље треба да одређују судбину и темељна питања развоја Босне и Херцеговине, а Русија је, са своје стране, спремна да настави да промовише имплементацију овог приступа - рекао је Лавров за ТАСС.

Подсетимо, Високи представник у БиХ Кристијан Шмит поручује да је члан Председништва БиХ Милорад Додик "прекорачио линију реторичког потпиривања ватре, поништавајући одлуке високог представника и не признајући Уставни суд БиХ"

Он је у интервјуу за немачки "Зиддојче цајтунг" објаснио да је његова обавеза да обезбеди цивилно спровођење Дејтонског споразума, као што стоји у Анексу 10. 

- Мој задатак је да притиском и указивањем то променим. Ако не дође до промене овакве политике, међународна заједница мора да делује пре него што дође до распада БиХ - поручио је Шмит.

Навео је да су му на располагању Бонска овлашћења која укључују и смену политичара који крше Дејтон.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА