Најновије

Foreign Affairs: НАТО се у Европи може уплести у велики рат са Русијом

Оружани сукоб великих размера може да почне на европском континенту због недостатка јасних циљева НАТО - оценио је Мајкл Кимеџ, професор историје на Католичком универзитету у Америци.

У чланку написаном за Foreign Affairs, главни спољнополитички лист америчких либерала-глобалиста, додатно је разјаснио и упозорио своје:

„Данас је алијанса постала лабави и врећасти монструма са 30 земаља-чланица а још се протеже од Северне Америке преко Западне Европе до Балтика и Турске. Осим тога, НАТО се све више колеба између офанзиве и дефанзиве, а учествовао је ратним дејствима у Србији, Авганистану и Либији. Гигантски домет и неодређеност циљева са собом носе ризик да се НАТО уплете у европски рат великих размера“.

Нагласио је да се структура створена за западни део континента средином 20. века показала  бесмисленом за источни део након завршетка Хладног рата. Алијанса је првобитно била фокусирана на Гвоздену завесу, географију и политику, а сада се трапаво и насумично шири по региону.

Кимеџ је уверен да у циљу поједностављивања стратешких задатака и повећања одбрамбених способности,западни војни блок треба да „залупи врата“ пријему нових земаља.

„Одбијање даљег ширења и преиспитивање безбедносне архитектуре Централне и Источне Европе помоћи ће НАТО да опстане у модерним реалностима, сматра Кимеџ.

 Крајем 2021. Русија је објавила нацрте споразума са САД и НАТО о безбедносним гаранцијама. Москва, посебно, захтева правне гаранције уздржавања од даљег ширења Северноатлантске алијансе на исток.

Посебно инсистира на неуласку Украјине у НАТО и на његовом одустајању од  војних база у постсовјетским земљама.

Лукав је овај Амер: НАТО је, по њему, само УЧЕСТВОВАО у рату у Србији; НАТО се може УПЛЕСТИ у рату у Европи са Русијом. Ово би подразумевало да ће га Русија ИЗАЗВАТИ…

Извор: Fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА