Најновије

АМЕРИЧКА ВОЈСКА И ЦИА СУ У УКРАЈИНИ: Спремају велику операцију

У Украјини делује велики број припадника снага за специјалне операције ЦИА и америчке војске, објавио је лист The Intercept, позивајући се на изворе у америчким обавештајним службама.

Америчка војска (Фото: US Army)

Како су изјавили високи званичници обавештајног апарата Сједињених Држава, на територији Украјине се изводи велика операција у којој учествује велики број припадника америчких обавештајних служби и специјалних снага војске САД.

Саговорници листа су истакли да су тајне операције САД унутар Украјине сада много веће него што су биле на почетку оружаног сукоба. Неколико бивших и садашњих обавештајних званичника је рекло да „у Украјини има много више персонала и ресурса, како ЦИА и других америчких обавештајних агенција, него што је било у фебруару“.

Заједно са америчким војницима, у Украјини су присутне специјалне снаге из других земаља НАТО-а, укључујући Велику Британију, Француску, Канаду и Литванију.

У извештају Интерцепта се наводи да се тајне операције у Украјини спроводе у складу са тајном председничком одлуком, која указује да је председник Бајден прећутно обавестио Конгрес о „широком програму тајних операција унутар Украјине“.

И поред тога што не постоје тачни подаци о деловању америчких обавештајних служби у Украјини, многи стручњаци сматрају да сама чињеница њиховог учешћа у сукобу прети директним војним сукобом између САД и Русије. Аналитичари кажу да су такве операције у супротности са обећањем председника Бајдена да неће слати трупе у Украјину, јер би то могло да изазове светски рат.

Ко је нови командант руских снага у специјалној војној операцији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА