Најновије

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ: "Амерички планови за нуклеарни рат у завршној фази"

Северна Кореја је осудила САД и Јужну Кореју након што су два савезника покренула огромну заједничку војну вежбу, сугеришући да су ваздушне вежбе припрема за нуклеарни напад на ДНРК, обећавајући да ће предузети „све неопходне мере“ да се одбрани, пише "РТ".

Нуклеарна бомба. (Фото: Јутјуб)

У саопштењу које је у понедељак пренела државна Корејска централна новинска агенција (КЦНА), неименовани портпарол министарства спољних послова назвао је вежбе „ратном вежбом типа агресије са основном сврхом гађања стратешких циљева Демократске Народне Републике Кореје” рекавши да ризикују „озбиљну конфронтацију са великим силама”.

 -Нигде у свету не можемо наћи војну вежбу агресивног карактера као што је заједничка војна вежба Сједињених Држава и њених следбеника у смислу трајања, обима, садржаја и густине- рекао је званичник.

Након низа заједничких вежби одржаних у априлу, августу, септембру и октобру – неке укључујући и Јапан – портпарол је рекао да су ваздушне вежбе у понедељак биле „највеће икада“ у историји и да су „скрипта америчког нуклеарног рата против демократског народа Републике Кореје је ушла у завршну фазу.

Названа „Олуја опреза“, америчко-јужнокорејска вежба ће се наставити до петка и видеће да обе земље распореде стотине ратних авиона, а Сеул се нада да ће вежба ојачати његове „оперативне и тактичке способности“ како би „одвратиле и одговориле на севернокорејске провокације“. Авион ће извести око 1.600 летова за вежбање, „највећи број икада за овај годишњи догађај“, према америчком ваздухопловству, које је саопштило да ће летови помоћи пилотима да „избрусе своје ратне способности“.

Портпарол Северне Кореје рекао је да су вежбе део завере да се „војно испровоцирамо да изазовемо контрамере и пребацимо одговорност“, негирајући да су војни маневри „одбрамбени“, како тврде САД и Југ.

 -Спремни смо да предузмемо све неопходне мере да заштитимо суверенитет земље, безбедност нашег народа и наш територијални интегритет од спољних војних претњи- рекао је званичник и додао да ће Вашингтон „платити једнаку цену ако покуша да искористи силе против Демократске Народне Републике Кореје“.

Ратне игре долазе усред ескалације на Корејском полуострву – које је севернокорејски званичник оценио као „најтоплију тачку на свету са највишим нивоом војних тензија“. После година релативног мировања након неколико рунди дипломатије под председником САД Доналдом Трампом и председником Јужне Кореје Мун Џае-ином, Пјонгјанг је извео рекордан број ракетних тестова 2022. Под новим руководством, Вашингтон и Сеул су углавном одговорили демонстрацијама силе, настављајући и проширујући своје редовне војне вежбе, које је ДНРК више пута осуђивала као пробе за инвазију. 

У најмање два наврата у октобру, Пјонгјанг је реаговао на јужнокорејске вежбе испаљивањем артиљеријских граната ка поморској тампон зони која раздваја две стране, називајући то „озбиљним упозорењем“ Сеулу. 

Север и југ су такође разменили пуцње упозорења након инцидента дуж њихове спорне морске границе прошле недеље, последњег блиског разговора између два ривала.

Амерички и јужнокорејски званичници све више изражавају забринутост да би Север могао да изведе своју прву нуклеарну пробу од 2017. године, након што су нуклеарне снаге Пјонгјанга недавно изјавиле да су успешно завршиле симулирано пуњење тактичких бојевих глава у скривени силос.

Последњих недеља, Северна Кореја је такође извела низ тестова наоружања који су укључивали лансирање балистичких пројектила, што је додатно подстакло страх од предстојећег нуклеарног суђења. 

ДНРК инсистира да је њен нуклеарни арсенал само у одбрамбене сврхе, иако је обећала да ће лансирати своје оружје "аутоматски и одмах" ако икада дођу у опасност од напада.

О уништењу украјинских цивилних бродова за превоз жита прочитајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА