Најновије

ЕКСТРЕМИСТИ ПРЕТЕ: Из Украјине крећу у свргавање Лукашенка

Руси ће стати раме уз раме са својом браћом да штите суверенитет и безбедност државе Савеза као што су то чинили више пута у заједничкој историји, рекао је Галузин говорећи о потенцијалном сукобу на белоруско-украјинској граници.

Белоруски екстремисти у Украјини (Фото: Јутјуб)

Москва не искључује могућност да диверзантске групе неонациста из Украјине пређу у Белорусију како би срушиле актуелно руководство републике, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Михаил Галузин за РТВИ.

"Последњих месеци, реторика представника 'белоруских неонацистичких формација', који се боре у саставу Оружаних снага Украјине у Донбасу постала је знатно оштрија. Вође и команданти ових насилника-плаћеника отворено говоре да у будућности планирају да насилно свргну актуелно белоруско руководство", рекао је он.

Галузин је додао да би белоруске агенције за спровођење закона и специјалне службе, уз подршку Регионалне групе снага руске и белоруске војске, требало да у потпуности узму у обзир такве ризике и, ако је потребно, одбију и циљане провокације и инвазију непријатеља на територију републике.

Руски дипломата је приметио да је размештање Регионалне групе снага у Белорусији само по себи моћно средство одвраћања за украјинске јединице које су принуђене да групишу значајне резерве на граници са Белорусијом, уместо да их пребацују на југоисток.

На овај начин, према његовим речима, и без директног учешћа у сукобима, додатни војни контингенти стационирани у Републици озбиљно утичу на ток Специјалне војне операције (СВО) и доприносе остваривању њених задатака и циљева.

У случају да се деси потенцијална ескалација ситуације на белоруско-украјинској граници, према речима руског дипломате, био би крив једино кијевски режим и његови западни спонзори.

Иако белоруска химна почиње речима "Белоруси су мирољубиви људи", они знају да одбране свој дом, истакао је Галузин и додао да ће Руси стати раме уз раме са својом браћом да штите суверенитет и безбедност  Савезне државе као што су то чинили више пута у заједничкој историји.

Последњих месеци ситуација на западним границама Савезне државе Русије и Белорусије није се суштински променила, и даље није потпуно безбедно.

"На границама наше братске Републике, Пољска и балтичке земље настављају да граде ударне јединице НАТО-а. Крајње непријатељске војне акције се примећују у регионима Украјине који се граниче са Белорусијом. Одатле, кажу наши белоруски партнери, свако мало долећу украјински извиђачки дронови, врше се разне провокације на граничним инфраструктурним објектима", истакао је руски дипломата.

Према његовим речима, у блиској будућности биће одржан састанак Врховног државног савета Савезне државе на коме ће учествовати председник Руске Федерације Владимир Путин и председник Републике Белорусије Александар Лукашенко, у току којег ће бити дефинисани нови кораци при процесу уједињењу двеју држава.

Иза протеста у Грузији стоји жеља Запада да уздрма ситуацију у републици
Иза протеста у Грузији, који су се разбуктали почетком марта, Русија види жељу западних земаља да дестабилизују ситуацију у овој земљи, да је убеде да активно подржи Украјину и раскине односе са руском страном, рекао је Галузин.

Руски дипломата је напоменуо да се, упркос одсуству дипломатских контаката Русије и Грузије и покушајима Запада да изврши притисак на републику, сарадња руске и грузијске стране "развија, пре свега, у трговинско-економској сфери".

Галузин је указао и на уверење Руске Федерације да даља нормализација односа са Грузијом, које спаја заједничка историја и култура, у потпуности одговара интересима народа двеју земаља.

У Тбилисију су 7. и 8. марта окупиле су се хиљаде људи како би изразиле протест због тога што је парламент усвојио грузијску верзију тзв. закона о страним агентима. Током масовних протеста полиција је користила водене топове и сузавац, а у ова два дана приведено је више од 130 људи.

После протеста у главном граду 9. марта ујутру, владајућа партија Грузијски сан – Демократска Грузија одлучила је да повуче предлог закона, а 10. марта посланици су гласали против те иницијативе. 

Сарадња Јерменије и ОДКБ ће бити конструктивно решена

Москва очекује да ће штетне дискусије о природи интеракције Јеревана са другим чланицама ОДКБ престати, а да ће се питања, која се с тим у вези јављају, конструктивно решавати, казао је Галузин.

"Надамо се да ће престати штетне дискусије на тему 'ко одакле долази' и да ће сва питања интеракције са Јереваном у оквиру ОДКБ-а, укључујући и распоређивање мировне мисије на територији Јерменије, престати и бити решена на конструктиван и обострано користан начин", рекао је он.

Руски дипломата је такође напоменуо да се о свим проблемима на које указује јерменска страна разговара у оквиру саме организације – почевши од састанка Сталног савета до Савета за колективну безбедност, који је највиши орган ОДКБ-а.

Русија потврђује спремност да испоштује циљеве распоређене мисије ОДКБ на јерменско-азербејџанској граници како би се обезбедила безбедност Јерменије, као и друге мере помоћи предвиђене релевантним нацртом одлуке Савета колективне безбедности ОДКБ-а о пружању помоћи републици, нагласио је он.

Према речима Галузина, организација је интензивно радила на спровођењу одлука које су донете на прошлогодишњим састанцима лидера земаља чланица ОДКБ.

"Захваљујући председавању Јерменије, много је урађено на изградњи способности ОДКБ-а да одбије изазове и претње нашој колективној безбедности. Желео бих да истакнем да постигнути резултати не би били могући без координисаног рада свих држава чланица", додао је дипломата.

О прекретници у рат у прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА