Најновије

ГРАЈФ: Поново убијају жртве Јасеновца; Истина је, пријатељство Срба и Јевреја траје хиљадама година

Не знам зашто су неки заинтересовани да умање број жртава Јасеновца. То је исто као и са порицањем Холокауста. Верујем да зли људи који покушавају да умање те бројке. Ти порицатељи, они убијају жртву по други пут. То је злочин, то је злочин, поновио је неколико пута израелски историчар др Ефраим Зуроф, писац књиге „Јасеновац – Аушвиц Балкана“, гостујући на каналу Прави одговор. 

Упитан зашто то раде директор Музеја геноцида у Београду Дејан Ристић, као и председник Управног одбора тог музеја владика Јован Ћулибрк, казао је да не жели да се изјашњава о одређеним особама, јер је то „принципијелни, историјски, научни спор“. 

Засновано на веома аутентичним и озбиљним изворима, установио сам да број убијених Срба, Јевреја, Рома и других невиних жртава Јасеновца достиже 700.000. То нису моји бројеви, ту статистику сам засновао првенствено на основу три веома озбиљне публикације Јад Вашема – истакао је овај експерт за питања геноцида, а потом наставио: 

Најважнија је она коју је написао мој веома добар пријатељ, који је, нажалост, преминуо врло млад, професор Менахем Шелах, који је 1990. године објавио свој монументални рад, историју Јевреја Југославије, где много пута помиње бројку од 700.000 и више. Други извор је Енциклопедија Холокауста, где је бројка нешто нижа, 600.000. И један од најважнијих извора на које сам се позивао, то је на хебрејском „Pinkas Kehilat“, што значи „Књига заједница“, посвећеној југословенским Јеврејима и бројка је опет – 700.000.

Ако три важна, озбиљна, аутентична извора израелских стручњака помињу такве бројеве, зашто бих ја сумњао? Пратећи ове стручњаке, и ове књиге, и друге изворе које сам прегледао у архивама, мислим да је 700.000 аутентична бројка и не би требало да сумњамо у њу уопште. 

Грајф се сложио да се оно што се у НДХ догодило Србима, Јеврејима и Ромима, може квалификовати речју „геноцид“. 

Нема сумње да су усташе желеле да почине геноцид над српским народом. Да, то је био геноцид и хвала Богу да нису сви Срби побијени. Били су немачки покушај и усташки, хрватски покушај, да искорене српски народ и јеврејски народ. И, хвала Богу, „успех“ није био потпун, циљ није био испуњен, иначе ви и ја не бисмо седели данас овде – приметио је Грајф.

Њему је нејасно зашто је српски парламент одбио да прогласи резолуцију о геноциду у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима, а упитан да ли је то зато што би Хрватска тада спречила пријем Србије у ЕУ, казао је: 

То је чудно, постало је политички проблем, не знам. Мислим да парламент Републике Србије мора да прихвати ту резолуцију, јер је то део историје ове земље. Не можете правити компромисе са сећањем. Морамо поштовати мртве, убијене. Ако их не будемо поштовали, ко ће поштовати нас? Имамо моралну обавезу и никакав страни интерес не сме имати утицај на наше одлуке. То не можете урадити, то је срамота. То је срамота – истакао је професор Грајф. 

Он је на крају указао на „пријатељство између српског и јеврејског народа које траје много, много генерација“.
Професор Грајф је као историчар потврдио речи Бењамина Нетањахуа, тадашњег и садашњег премијера Израела, који је изјавио да су „Срби и Јевреји пријатељи хиљадама година, још од времена Римске Републике“. 

То је истина. Апсолутно тачно. Прихватам то. Пријатељство између Срба и Јевреја је заиста веома старо и испољава се на много начина кроз генерације. И није било ниједног јединог сукоба и то показује да наша два народа имају много тога заједничког – навео је Грајф. 

О свему детаљније погледајте на каналу Прави одговор овај кратак, али садржајан интервју који је вођен на енглеском језику, а који садржи титлован превод. 

Извор: Правда.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА