Најновије

Ћеранић: Прислушкивање као средство политичке дискредитације

У земунском насељу Бусије Српска и Србија су заједно обилежиле Дан сећања на Србе страдале и прогнане у акцији “Олуја“, поводом 21. годишњице овог трагичног догађаја.

Предраг Ћеранић (Фото: Јутјуб)

Пише: Предраг Ћеранић Говор председника Републике Српке оставио је посебан утисак на хиљаде и хиљаде присутних. Говорио је као лидер свих Срба и као што ниједан српски политичар није говорио претходних деценија - о српском страдању, српским очекивањима и надама. Говор председника Додика био је догађај у догађају.
Није прошао ни пун сат од завршетка манифестације у Бусијама, на сарајевском порталу zurnal.info објављен је текст “Како је телевизијски водитељ прекинуо истрагу против Милорада Додика“, у којем се препричава наводни телефонски разговор између председника Додика и новинара Мате Ђаковића, а који је вођен, како се наводи, током маја месеца. Текст за циљ има дискредитацију председника Српске, главног тужиоца Тужилаштв БиХ, Горана Салиховића, и поменутог новинара, а представљен је као “позадина сукоба Салиховић – Мектић“. Као аутор текста потписан је Авдо Авдић. За портал Журнал у импресуму се наводи да је онлајн магазин, пројекат удружења “Центар за развој медија и анализе“.
Не улазећи у природу спора између министра безбједности Мектића и главног тужиоца Салиховића, који је ових дана присутан у медијима БиХ, оно на шта желимо указати јесте да се поново наводни транскрипти телефонских разговора појављују у медијима, темпирано и као средство политичке дискредитације. Милорад Барашин, који је дужност главног тужиоца обављао у претходном мандату, дискредитован је тајно сачињеним видео записом који је емитован на једном јавном емитеру, након чега је одступио са свог положаја. Афера “Снимак“, дуго присутна на медијској и политичкој сцени Републике Српске, такође се заснивала на тајном прислушкивању и препакивању разговора.
Објављивање разговора сачињених без одобрења саговорника представља кривично дело за које је прописана затворска казна, која је строжа, уколико су у ову незакониту радњу укључена службена лица. У овом случају није објављен снимак разговора већ текст који се, како аутор тврди, на њему заснива, а треба да послужи као средство за политичку елиминацију. Мете су јасно дефинисане: председник Републике Српске Додик и главни тужилац Салиховић. Ако су високо позициониране личности у БиХ и даље мете обавештајног подземља, које се не либи да своје незаконите активности учини доступне јавности, чему се грађани ове земље могу надати у погледу заштите своје приватности?
Телевизија Н1 преноси на свом порталу, позивајући се на новинску агенцију Хина: У иступу без преседана чак и за босанскохерцеговачке услове министар безбедности БиХ потврдио је, у изјави за сарајевско “Ослобођење“, како главни државни тужилац заправо “тргује“ с политичарима умешаним у курупцију додајући како ће доказе за то ускоро јавно објавити. “Он (Салиховић) главни је мешетар у држави“, изјавио је Мектић износећи тврдњу како је главни тужилац уз посредовање једног новинара Странци независних социјалдемократа (СНСД), на чијем је челу Милорад Додик, достављао документе везане за истрагу о сумњивој куповини Додикове виле у Београду.
На потезу је Тужилаштво БиХ, да заштити себе као институцију, а тако ће доказати да може и грађане БиХ сачувати од незаконитих радњи из опуса који смо навели. Извор: poligraf.news

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА