Најновије

"Велики преседан, нико не може да избаци Косово из агенде Савета Безбедности"

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је вечерас да је изостављање питања Косова са дневног реда седница Савета безбедности УН велики преседан, за који нема оправданих разлога, и да нико не може да избаци тему Косова из агенде СБ.

Дачић (фото: Јутјуб)

Дачић је у изјави Танјугу рекао да ако то не жели Велика Британија, “ставиће је на дневни ред земље које нису признале независност Косова”.

Шеф српске дипломатије је напоменуо да се први пут после 10 година десило да једна земља самостално одлучује да не стави тему Косова на дневни ред Савета безбедности.

“Вођене су дуге, компликоване и тешке консултације, унутар СБ, позивана је и делегација Србије, али Велика Британија једноставно не жели да се овој теми расправља у СБ”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, Велика Британија тражи да се о Косову говори на затвореним седницама - без присуства Приштине и Београда, и да се то смањи на два пута годишње, јер сматра да је ситуација на КиМ добра и да нема потребе да се о томе расправља.

 

Са друге стране, навео је Дачић, Русија и Кина чврсто заступају став да та тема мора да буде на седницама Савета безбедности, јер до данас није дошло до договора у том телу УН.

“Да би се избегло гласање и довело до великих подела у СБ, на данашњем састанку је договорено, без обзира што је Британија поднела план рада за август без теме Косова, да ће се констулације о овој теми наставити и наредних дана са заинтересованим странама, са жељом да се постигне договор о даљем раду”, пренео је министар и изразио очекивање да ће се уважити ставови Србије.

Он каже да није јасно зашто Велика Британија инсистира на изостављању Косова из дневног реда седница СБ, нарочито што, како је навео, стално истичу да желе добре односе са Србијом.

Међутим, нагласио је шеф српске дипломатије, овај потез је апсолутно против интереса Србије и потпуно у несагласности са жељом Лондона да се организује самит са Западним Балканом.

“Пре само неколико недеља Лондон је стао на страну Приштине и апсолутно крши све досадашње договоре који су постигути у СБ”, напоменуо је Дачић.

Он је истакао да је веома је важно да се постигне договор и да се овој теми расправља.

“Ми не желимо никакв спектакл, али о томе да постоје проблеми, да Косову треба трајно решење, у ЕУ се расправља готово сваких месец дана, а у УН се тражи да се укине та расправа. Овде нема никаквих оправданих разлога осим да се удовољи жељи Приштине - а то је да се што пре верификује да је све на Косову идеално и да нема потребе да се расправља у СБ”, оценио је Дачић.

ОВДЕ погледајте како је Вучићева Српска листа напала Цркву и залаже се за поделу Косова, а да се Метохија преда Албанији.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

шиптарско дивљање на Косову и Метохији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА