Најновије

СТРУЧЊАЦИ ОТКРИЛИ: Ево зашто Запад толико мрзи Русију

Западне земље гледају Русију као свог највећег непријатеља и мржња према Русији, која се шири у западним медијима, је основа спољне политике западних земаља.

Британија и Русија (Фото: РИА Новости)

Бритамски политиколози Ти Џеј Коулз И Метју Елфорд су објавили књигу под насловом '’Union Jackboot: What Your Media and Professors Don't Tell You About British Foreign Policy'’, у којој наводе да западне земље презиру Русију највише због тога што она не ради шта јој они кажу.

Књига говори о односу Велике Британије и САД према Русији. Према њиховом мишљењу, САД покушавају да очувају своју хегемонију успостављањем неолибералног поретка, а Москва им највише смета у томе.

Према речима аутора, Велика Британија сматра Русију непријатељем још од почетка XIX века, када су две земље водиле борбу за трговачке путеве и ресурсе. После доласка бољшевика на власт, између две земље је настао и идеолошки антагонизам.

Ново заоштравање између Русије и земаља Запада је почело одласком Бориса Јељцина са места председника, сматрају политиколози. Они су нагласили да је тада Русија почела да се окреће '’економском национализму'’ и да су тржишта престала да буду слободна. Као резултат тога уведени су нови порези и таксе, што је изазвало незадовољство америчких корпорација.

Осим тога, аутори су критиковали и деловање Запада у области војне политике. Према њиховим речима, војни стручњаци из САД  више пута упозоравали на то да покушаји НАТО пакта да утиче на Украјину могу довести до такозване анексије Крима, што се и догодило. На тај начин Москва махинално '’напада'’ Кијев, а уствари реагује на одлуке Северноатлантске алијансе.

'’Шта год тврдили западни медији, Русија или Кина не представљају војну претњу, само се Западу једноставно не допада '’економски национализам'’ и развој тих земаља'’, рекао је Коулз.

У новембру ове године председник Уједињеног комитета начелника штабова Оружаних снага САД Џозеф Данфорд је изјавио да у периоду од 2025. до 2035. године Русија неће представљати никакву претњу за САД.

Шта су Кинези одбрусили Американцима у лице у Вашингтону, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Русија против Америке

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА