Најновије

САТЕЛИТСКИ СНИМЦИ СВЕ ОТКРИЛИ! Кинези граде још једно чудо! Западу се ово неће свидети! (ФОТО/ВИДЕО)

Сателитски снимци високе резолуције показују да градња кинеског носача авиона и бродоградилишта напредује.

Кинески носач авиона (Фото: Јутјуб)

Како тврде аналитичари, тај брод биће први од неколико великих пловила која ће бити произведена на том месту. Иако ће то бити трећи носач у домаћој производњи, биће први пуне величине.

Снимци бродоградилишта Ђангнан изван Шангаја направљени су прошлог месеца, а медијима их је проследио Центар за стратешке и међународне студије (CSIS).

Аналитичари CSIS-а указују на префабриковане делове, водонепропусне преграде и друге компоненте лагероване у близини, према којима процењују да би труп требало да буде завршен у року од 12 месеци, након чега ће вероватно бити пребачен у новонаправљену луку, где ће бити уз док док не буде готов.

Огромна нова лука на ушћу Јанцекјанга, са доком дугим скоро километар и великим фабрикама за производњу бродских делова, скоро је комплетно завршена. Величином далеко надмашује постојећу луку у близини у којој су грађени разарачи и други бојни бродови.

"Видимо спор, али сталан напредак у градњи трупа, међутим, оно што мислим да је заиста изненађујуће је истовремени убрзани рад на околној инфраструктури“, казао је аналитичар Метју Фаниол и додао да је тешко и замислити да се све то гради само због једног брода.

Војни аналитичар из Сингапура Колин Кох каже да модерна, наменски направљена фабрика на слабо насељеном острву Јангце може бити безбеднија него бродоградилишта Далијан на северу Кине. Такође би могла сарадњи између комерцијалних и војних бродоградитеља.

Кинеска војска недавно је поринула четири велике крстарице типа 055 и први велики носач хеликоптера, познат као тип 075.

Очекује се да ће брод који се гради бити први кинески носач авиона са равном палубом и системом за лансирање авиона катапултом, што ће му омогућити да користи шири дијапазон авиона и тешко наоружане борбене летелице.

Прва два кинеска носача авиона, названа тип 001, релативно су мала и могу да приме до 25 летелица које се лансирају са рампи уграђених у палубе. Амерички носачи углавном носе скоро четири пута већи број авиона.

Војни аналитичари верују да су носачи типа 001 изграђени као платформе за обуку за флоту од шест носача пуне величине која ће бити изграђена до 2030. године.

Они указују на то да се усвајање технологије градње и употребе носача авиона сматра веома тешким, а кључни проблем је заштита тако великог и важног површинског циља употребом пловила у пратњи, подморница и авиона.

Русија лансирала моћне балистичке ракете! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА