Најновије

КРАЈ ТРГОВИНСКОГ РАТА? Кина и САД договориле укидање међусобних царина у фазама!

Кинеско министарство трговине је саопштило да је са Сједињеним Америчким Државама постигнут споразум да се пропорционално укину постојеће царине између две земље у фазама.

Си Ђинпинг и Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Према речима портпарола министарства, Гао Фенга, износ царинских олакшица које ће се појавити у првој фази зависиће од садржаја тог споразума. Очекује се да ће прва фаза трговинског споразума бити потписана у наредним недељама. Свеобухватни трговински споразум може се потписати само под условом да се све царине укину „истовремено и пропорционално“.

Саопштење долази пред састанак америчког председника Доналда Трампа и његовог кинеског колеге Кси Ђинпинг, током којег ће разговарати о дугоочекиваном прелазном трговинском споразуму.

Високи званичник Трампове администрације рекао је у среду да би договор могао бити одгођен до децембра због расправе о месту и времену одржавања састанка.

Десетине места су предложене за састанак, након што је првобитно требало да буде одржан на маргинама сада отказаног самита лидера азијско-пацифичког региона средином новембра у Чилеу.

Према званичнику, Лондон је међу могућим локацијама. Двојица лидера могла би се састати након самита НАТО-а којем би Трумп требао присуствовати од 3-4 децембра, рекао је званичник.

„То се разматра, али ништа није одлучено“, рекао је амерички званичник.

Трговинска рат између две највеће светске економије траје више од годину дана, што је резултирало вишеструким царинама и ограничењима. Очекује се да ће привремени уговор између САД-а и Кине обухватати обећање Вашингтона да ће обуставити реализацију увођења царина заказаних за 15. децембар на око 156 милијарди долара кинеског извоза, укључујући мобилне телефоне, преносне рачунаре и играчке.

Вашингтон и Пекинг уводе међусобне царине на робу вредну милијардама долара. У 2018. години Трампова администрација почела је уводити царине и друга трговинска ограничења Кини како би приморала Пекинг да промени оно што је назвала "непоштеним трговинским праксама".

Последња ескалација догодила се у августу, када су САД почеле постепено наметати царине на око 300 милијарди долара кинеског извоза. Пекинг се осветио наметима који су усмерени на амерички увоз вредан око 30 милијарди долара, а највише утиче на производе који су осетљиви на амерички пољопривредни сектор.

У септембру су САД привремено изузеле око 400 врста кинеских производа. На листи су се нашли филтери за кафу, бакље за кућна дворишта и скејтбордови. Производи су били део кинеске робе вредне 250 милијарди долара на коју је Трампова администрација увела царине прошле године. Изузеће САД-а уследило је након одлуке Министарства финансија Кине да изузме 16 америчких производа из режима санкција.

Амерички државни секретар избегава истрагу о опозиву! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА