Најновије

СВЕТУ ПРЕТИ НУКЛЕАРНИ РАТ? Оваква игра ватром Русије и Америке лако може да се отргне контроли!

Да ли би се САД укључиле у нуклеарни рат како би спасиле Естонију? Ово питање је за већину Американаца апсурдно, јер о тој могућности нико није размишљао када се НАТО проширио на Балтик још 2004. године.

Нуклеарна бомба (Фото: Јутјуб)

Међутим, како наводи "Блумберг", извештаји америчког истраживачког центра РАНД показују да су шансе за нуклеарни сукоб Северноатлатског пакта и Русије преко балтичких земаља далеко веће него што се мислило.

Постојала су времена када се чинило да је сасвим нормало ризиковати нуклеарни рат ради одбране европских граница. Током хладног рата НАТО је био надјачан снагама Варшавског пакта и тешко би зауставио совјетски напад конвенционалним оружјем.

Од свог настанка НАТО се ослањао на претњу нуклеарном ескалацијом. Западни стручњаци су развили сложене моделе и теорије застрашивања. Америчке и НАТО снаге редовно су изводиле вежбе симулације употребе нуклеарног оружја како би претње биле кредибилне.

Након Хладног рата тензије са Русијом су утихнуле, а нуклеарне стратегије изгледале су као остатак из минуле ере. Ипак, данас, са Русијом која се уздиже као војна претња, вратила се и мрачна математика нуклеарног тактизирања.

Напетост између Русије и Запада у последњих пет година открила је основни проблем - НАТО нема способност да заустави руски напад на Естонију, Летонију и Литванију, оцењује "Блумберг".

Руски окупатори били би на капијама балтичких престоница за два до три дана, а постојеће НАТО снаге у региону биле би уништене. НАТО би могао да одговори мобилизацијом за дужи рат за ослобађање балтичких земаља, али би то захтевалу опасну и крваву војну акцију, са циљевима на руској територији.

Штавише, чини се да управу овакву врсту НАТО контраофанзиве руска нуклеарна доктрина покушава да спречи. Руски званичници разумеју да би њихова држава изгубила дуги рат против НАТО, а посебно су забринути због могућности да алијанса употреби своје неупоредиве војне капацитете за конвенционалне нападе унутар руских граница.

Због тога Кремљ наговештава да би био спреман да изведе ограничени нуклеарни удар како би приморао НАТО да склопи мир по московским условима. Ова стратегија се зове "ескалацијом до деескалације" и све је више доказа да Руси озбиљно размишљају о њој.

Рат између НАТО-а и Русије могао би да постане нуклеарни ако Москва "ескалира" како би сачувала добитке које је стекла на почетку сукоба. До нуклеарног рата би дошло и уколико САД и НАТО одлуче да сами покрену ограничени нуклеарни удар како би у самом старту спречили да Москва освоји балтичке територије.

Чак и ограничена употреба нуклеарног оружја представља ескалацију која може врло лако да се отргне контроли и одведе у општи нуклеарни рат.

Једно од решења је да се НАТО повуче и закључи да било која игра која може водити нуклеарном рату на Балтику није вредна ризика, али би онда таква логика могла да се примени на бројне друге фронтове широм света.

Други начин, који је нагласио и Пентагон, био би осмишљавање нових ограничених нуклеарних опција које би биле мање ризичне. Овај приступ би попунио спектар који тренутно недостаје између конвенционалног сукоба и општег нуклеарног рата. Ипак, овде постоји велика опасност да Русија помеша ограничене нападе на мете на Балтику са опаснијим отвореним нападом на саму Русију.

Трећа и најбоља опција, закључује "Блумберг", била би ојачавање конвенционалних опција, јер због њиховог слабљења и долази до увођења нуклеарних претњи у игру. Ова могућност би можда била и најскупља, али би била најбољи начин са се смањи опасност од нуклеарног рата на Балтику.

Ово САД мора да уради или ће изгубити од Русије у трци у наоружању! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА