Најновије

СВЕТ ЋЕ СЕ МЕЊАТИ НА ИСТОКУ: Кина и Индија ће преузети контролу над трећином светске економије!

Тржишта у равоју Кине и Индије чиниће 35 процената глобалног бруто друштвеног производа (БДП) до 2060. године, приближавајући се заједничком удјелу САД-а и европских земаља, наводи се у извештају Центра за економска истраживања Јапана.

Си Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

Токијски истраживачки центар наводи да ће удео Кине у светској економији износити око 20 процената, а индијски готово 16 процената, што је раст од 17 процената и четири процента 2019. године.

За Кину се предвиђа да ће задржати своју тренутну позицију број два у светском рангу БДП-а, док не надмаши Сједињене Америчке Државе око 2030. године. Индија ће бити трећа највећа светска економија 2060. године, за које време се предвиђа да ће се Кина вратити поново на место број два, а САД опет избити на прво место.

Заједнички удео америчких и европских економија опашће са преко 50 процената 2019. године на 38 процената 2060. године, наводи се у извештају. Европске државе имаће свој колективни удео у БДП-у на нивоу који је мало изнад Индије 2060. године, али њихов удео у глобалном БДП-у ће значајно пасти.

У међувремену, Јапан, некада друга највећа светска економија у 20. веку, постаће мањи, слабији играч. Предвиђа се да ће његов удео у глобалном БДП-у 2060. године пасти на три процента, са шест одсто прошле године.

У извештајју се такође наводи да ће дигитализација, која је већ увелико започела промену индустријске природе напредних земаља, снажно утицати на земље у успону до 2060. године.

Испливао снимак Трампа значајан за његову смену! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА