Најновије

ЗА РУСКУ ТЕХНОЛОГИЈУ НЕ ПОСТОЈЕ ГРАНИЦЕ: Русија прави прву 3D мапу Месеца која ће помоћи да се одлучи где ће космонаути слетати!

Русија прави прву топографску тродимензионалну мапу Месеца која ће помоћи да се одлучи где ће космонаути слетати у будућим путовањима на природни сателит Земље.

Месец (Фото: Pixabay)

Директор руског Института за космичка истраживања Анатолиј Петрукович саопштио је пројекту данас, рекавши да ће мапа бити направљена помоћу стерео снимака и да ће имати резолуцију од два до три метра.

"Након активности америчких сателита, имамо мапе месечеве орбите, али овде ћемо, користећи стерео обраду и анализу светлости, добити универзалну мапу висине целог Месеца с великом тачношћу", рекао је он.

Мапа ће омогућити руским истраживачима да проучавају лунарне структуре и њихово порекло, а пружиће пресудне детаље за будуће мисије на Месец, са и без посада.

Петрукович је рекао да ће мапа имати бројне предности у односу на тренутне "равне" мапе, укључујући давање више детаља и тачно одређених висина на Месецу.

Русија планира да пошаље низ лунарних бродова на Месец током наредне деценије. Први брод, Луна-25, требао би бити лансиран у октобру 2021. године. Нова револуционарна мапа на крају ће бити реализована захваљујући броду Луна-26, који ће полетети 2024. године.

Постоји само један начин да спречимо италијански сценарио у Србији, и крајње је једноставно! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА