Најновије

Да ли је Барак Обама наредио државни удар против Доналда Трампа?

Нетрпељивост садашњег и бившег америчког председника толико је нарасла да сад први оптужује другог за „Обамагејт” или малтене покушај државног удара.

Доналд Трамп и Барак Обама (Фото: Јутјуб)

Шеф Беле куће Доналд Трамп тврди да је бивша влада смештала афере његовим сарадницима да би осујетила његов долазак на власт. Оптужбе на рачун Барака Обаме назвао је „Обамагејтом” по највећој политичкој афери у Америци – „Вотергејту”.

Иако је Министарство правде прошле недеље одбацило оптужбе против некадашњег Трамповог сарадника и првог саветника за националну безбедност Мајкла Флина, председниково задовољство убрзо се претворило у твитер-рат против претходне администрације. И поред тога што је признао кривицу да је лагао Федерални истражни биро (ФБИ) о контактима с представницима Кремља, пензионисани генерал је ослобођен. Он је након победе њујоршког милијардера на изборима, али док је Обама још био на власти, разговарао с тадашњим руским амбасадором у Вашингтону Сергејем Кисљаком о могућем укидању санкција Москви кад дође нова вашингтонска администрација. Кад га је ФБИ, који је тада истраживао руско мешање у изборе, питао о Русима, Флин је дао неистинит исказ. Против Флина је подигнута оптужница у оквиру истраге о руском мешању у изборе. Признао је кривично дело давања лажног исказа савезним органима, али је касније повукао признање. До обрта је дошло пре недељу дана, кад је Министарство правде одбацило оптужбе тврдећи да истражитељи нису имали правну основу да испитују Флина и да је истрага била препуна мањкавости. Трамп је поздравио одлуку и оценио да се доказало да су истражитељи били под утицајем демократа и да су само желели да спрече његово усељење у Авенију Пенсилванија или да га касније избаце одатле. За шефа владе је истрага руске афере, у којој су, осим Флина, процесуирани и други председникови сарадници, значила „лов на вештице” у режији демократа у државним органима попут ФБИ, посебно након што се открило да су поједини федерални агенти и стварно били изузетно критички настројени према Трампу.

Према Трамповој оцени, Обамини људи у ФБИ и Централној обавештајној агенцији представљају „дубоку државу” која је крива за истрагу руске афере и каснији импичмент.

Џејмс Коми, директор ФБИ у време кад је покренут поступак против Флина, и демократе негодују због Флиновог ослобађања, истичући да је министарство исполитизовано, али је Трампа највише заболела Обамина реакција. Прошле суботе се у медијима појавио снимак где Обама разговара са члановима своје некадашње администрације и оцењује да је Флиново ослобађање ставило „на коцку владавину права” и да је Трампов одговор на епидемију вируса корона „свеобухватна хаотична катастрофа”. То је изазвало лавину љутитих Трампових твитова.

„Ово је најгори политички злочин у америчкој историји. У поређењу с Обамагејтом, Вотергејт је ништа”, написао је Трамп.

И док највећи Трампови подржаваоци међу републиканским конгресменима оптужују Обаму за „заверу” и „покушај државног удара” јер је наводно пробао да измени вољу народа на изборима, демократе узвраћају да је председник измислио скандал да би скренуо пажњу јавности с епидемије. У Америци је скоро милион и по људи заражено, а више од 85.000 пацијената је преминуло од ковида 19, преноси сајт „Ворлдомитерс”. Либерали верују да Трамп има још један мотив – да у аферу умеша и свог ривала на новембарским изборима и некадашњег Обаминог потпредседника Џоа Бајдена. Како јавља „Политико”, Ричард Гренел, верни „трамповац”, вршилац дужности шефа свих тајни служби, амбасадор у Немачкој и специјални изасланик за преговоре између Београда и Приштине, објавио је листу некадашњих функционера који су у последњим данима Обамине владавине тражили да им ФБИ открије идентитет лица под истрагом. На том списку је и Бајден. Иако захтев сам по себи није незаконит, Трампов тим жели да сазна да ли су Обамини функционери укључујући Бајдена захтевали да знају кога биро истражује само зато да би Флиново име доставили медијима и наудили тек изабраном председнику.

Асадове снаге у муњевитој акцији уништиле терористичко гнездо у Идлибу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА