Најновије

ТРАМП БЕСАН НА ДЕМОНСТРАНТЕ: "Руља брише историју Америке! То је екстремни левичарски фашизам!"

Амерички председник Доналд Трамп, на скупу својих присталица у меморијалном комплексу на планини Рашмор, оценио да "бесна руља" која покушава да уклони статуе конфедералних лидера на протестима против расизма и дискриминације, заправо покушава да "избрише историју Америке", известио је Ројтерс.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Говорећи о антирасистичким протестима који су покренути широм Америке након бруталног полицијског убиства Афроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису, председник Трамп је у петак оценио да демонстрације угрожавају америчко друштво и темеље политичког система САД.

- Немојте да се заваравате. Ова левичарска културна револуција смишљена је да поништи тековине америчке Револуције - указао је Трамп и најавио да ће изградити "Национални парк америчких хероја", који је описао као споменички комплекс у којем ће бити постављене статуе "највећих синова Америке".

Током протеста широм САД организованих након полицијског убиства Афроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису, гневни грађани су у више градова покушали да сруше или оштете споменике генералима Конфедерације који евоцирају сећање на колонијални дух и расизам.

Председник Трамп се успротивио захтеву да се преименују базе америчке војске које носе имена конфедералних генерала и демонстранте назвао заговорницима "екстремно левичарског фашизма".

Амерички староседеоци из племана Лакоте, њих стотинак који су блокирали пут ка меморијалном комплексу на Маунт Рашмору, носили су транпаренте на којима је писало "Идите одавде", "Налазите се на украденој земљи".

Ухапшено је 15 демонстраната, без инцидената, о чему сведоче снимци са лица места подељени на друштвеним мрежама, известио је АП.

У дану посете меморијалном коплексу евидентирано је рекордно ширење корона вируса, а епидемија је погодила и шири круг породице америчког председника.

Кимберли Гилфојл, руководилац у Трамповом изборном тиму и девојка председниковог сина Доналда Јр. тестирана непосредно пред почетак скупа и била је позитивна, али је син председника био негативан.

Скупу је присуствовало око 7.500 људи густо збијених у амфитеатру меморијалног комплекса, многи си били без заштитне маске на лицу.

Нападнута Саудијска Арабија! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА