Најновије

КИНЕЗИ ПОСТАВИЛИ УЛТИМАТУМ АМЕРИМА: Спремни смо да учествујемо у преговорима само ако САД смање свој нуклеарни арсенал!

Кина би била срећна да, заједно са САД и Русијом, учествује у трилатералним преговорима о контроли оружја, али само ако су САД спремне да смање свој нуклеарни арсенал на кинески ниво, изјавио је данас шеф одељење за контролу оружја при кинеском Министарству спољних послова Фу Чонг.

Кинеска војска (Фото: eng.chinamil.com.cn)

Вашингтон је у више наврата позвао Кину да се придружи трилатералним преговорима о продужењу Новог СТАРТ-а, водећег уговора о нуклеарном оружју између Русије и САД-а који истиче у фебруару 2021. године, подсећа Ројтерс.

Кинески дипломата поновио је, обраћајући се новинарима у Пекингу, да Кина није заинтересована да се придружи преговорима са бившим суперсилама из времена Хладног рата, имајући у виду да је, како је истакао, нуклеарни арсенал САД око 20 пута већи од кинеског.

"Могу да вас уверим, ако САД кажу да су спремне да се спусте на кинески ниво, Кина би била срећна да учествује (у преговорима) већ наредног дана. Али заправо, знамо да се то неће догодити", навео је Фу.

Он тврди да је то што су САД питале Кину да учествује у трилатералним преговорима "трик како би се скренула пажња" и изговор за Вашингтон да одустане од продужења споразума Нови СТАРТ.

"Права сврха је да се ослободе свих рестрикција и да добије потпуну слободу у тражењу војне супериорности над било којим противником, стварним или имагинарним", рекао је Фу.

Он је нагласио да Кина не избегава међународни процес нуклеарног разоружања и поручио да је та земља спремна да разговара са пет сталних чланица Савета безбедности УН о свим питањима у вези са смањењем ризика од нукларних претњи.

У Кини регистровани случајеви бубонске куге! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА