Најновије

СПРЕМА СЕ ВЕЛИКИ РАКЕТНИ ОБРАЧУН: Кинези лансирали убицу носача авиона, Амери одмах одговорили! (ВИДЕО)

Сједињене Државе и Народна Република Кина недавно су тестирале балистичке ракете дугог домета. Иако САД имају готово 20 пута више нуклеарног оружја од Кине, Трампова администрација инсистирала је да Пекинг буде укључен у све нове споразуме о контроли наоружања.

Кина (Фото: Јутјуб)

У понедељак, Народноослободилачке ракетне снаге (PLARF) саопштиле су да су у недавној вежби тестирале две балистичке ракете: једна је била ракета кратког домета Донгфенг-16, а друга Донгфенг-26, ракета средњег домета (IRBM) која је пројектована да погоди циљеве хиљадама миља далеко.

"У стању смо високе борбене готовости како бисмо осигурали да су наше акције брзе и тачне", цитиран је Лиу Ианг, заповједник испитивачке бригаде.

Донгфенг-26 има домет од око 2500 миља и познат је као "убица носача" који би могао угрозити америчке борбене флоте у региону. Има домет да погоди америчке уређаје у Гуаму са кинеске обале.

Према извештају, вежба је требало да тестира колико брзо војници PLARF могу да одговоре на предстојећи нуклеарни напад. Видео приказује како носе заштитну опрему док јуре према својим покретним ракетним бацачима, а затим их доводе до платформе на равници која је, чини се, припремљена за лансирање ракета. Извештај не наводи када је вежба изведена.

У међувремену, мало иза поноћи 4. августа, америчка ваздухопловна снага Глобална ударна команда испалила је интерконтиненталну балистичку ракету LGM-30 Minuteman III (ICBM) опремљену са три повратна возила. У правом нуклеарном нападу, свако би носио своју нуклеарну бојеву главу и упуцао засебну мету.

Ракета је прелетела око 4.200 миља од ваздухопловне базе Ванденберг на калифорнијској обали до атола Квајалеин на Марсхалловим острвима, наводи се у саопштењу америчке стратешке команде.

"Minuteman III има 50 година и непрекидна тестирања лансирана су од суштинског значаја за гарантовање његове поузданости до 2030-их, када се потпуно успостави Стратешка база за земљу. "Оно што је најважније, ова видљива порука националне безбедности служи за охрабривање наших савезника и одвраћање од потенцијалних агресора", рекао је пуковник Омар Колберт, командант 576. летеће ескадриле.

Америчка морнаричка команда „ратних авиона“ и комуникационих летјелица Е-6 Меркура такође је користила вјежбу за тестирање властите способности за преузимање ICBM-а у случају да се копнена команда прекине током лета ракете.

За само шест месеци, 5. фебруара 2021. године, између Сједињених Држава и Русије истиче нови Стратешки уговор о смањењу оружја (Nev START), који треба хитно продужити или заменити.

Сједињене Државе поседују око 5.800 нуклеарног оружја - што је око 20 пута више од кинеског арсенала - али Нови СТАРТ ограничава Сједињене Државе на само 1.550, распоређених у било ком тренутку. Руски арсенал је нешто већи, 6.800 наоружања, али подлежу истим ограничењима. У међувремену, Кина има само 300 нуклеарних бојевих глава. Упркос томе, Сједињене Државе инсистирале су да Кина буде укључена у било који нови уговор о контроли наоружања.

Фу Цонг, шеф одељења за контролу оружја кинеског министарства спољних послова, рекао је 5. јула да ће се Пекинг "радо придружити Сједињеним Државама и Русији у таквим разговорима - под условом да Сједињене Државе смање арсенал на величину Кинеза, за шта Пекинг каже да нема другог избора". сврха осим одвраћања.

Амерички Стејт департмент изгледа да прихвата перспективу разговора, али не и смањење оружја, па је предложио да Кинези прво започну разговоре са својим руским колегама.

Међутим, кинески амбасадор у Русији Џанг Ханхуи одговорио је Американцима на коментаре 30. јула рекавши да су Сједињене Државе више пута давале предлоге о контроли оружја за Кину, Русију и Сједињене Државе и промовисале „кинески фактор“ у преусмеравању међународне пажње. оправдање за његово повлачење из Уговора о стратешком смањењу оружја између САД и Русије и за постизање „само-ослобођења“ и постизање апсолутне стратешке предности. Кина и Русија су то јасно схватиле."

"Кина одбијање да учествује у трилатералним преговорима о контроли наоружања не значи да Кина одбија да учествује у међународним напорима о нуклеарном разоружању," наставио је Џанг.

Неколико дана раније, амерички председник Доналд Трамп и руски председник Владимир Путин потврдили су барем принцип билатералног споразума о наоружању између њих због њихове „посебне одговорности за одржавање међународног мира и безбедности“ као највеће светске нуклеарне силе, наводи руска штампа. Сједињене Државе повукле су се из неколико кључних споразума чији је циљ смањење ратних тензија, укључујући Уговор о нуклеарним снагама средњег домета (INF), који забрањује пројектиле дужине између 500 и 5.500 километара, а однедавно и Уговор о отвореном небу, који је предвиђао транспарентне летове од стране инспектора од стране свих члан. Многи страхују да би Нови СТАРТ могао бити сљедећи споразум док се САД припремају за „међудржавну стратешку конкуренцију“ са Русијом и Кином, као што стратешке изјаве Пентагона показују.

Нова изјава Била Гејтса обилази свет и сви су у неверици због тога! Више о томе ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА