Најновије

КИНЕСКИ ПРЕДСЕДНИК ОДЛУЧАН: "Национално јединство на Тибету мора бити сачувано"

Кина мора да изгради "неосвојиву тврђаву" како би очувала стабилност на Тибету, заштитила национално јединство и образовала масе у борби против сепаратизма, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг на састанку виших званичника Комунистичке партије.

Си Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

На састанку виших званичника Комунистичке партије о будућности владавине на Тибету, кинески председник Си Ђинпинг је похвалио досадашња постигнућа и надлежне званичнике, али је истакао да је потребно уложити више напора како би се обновило и оснажило јединство у региону, пренео је Ројтерс.

Политичко и идеолошко образовање требало би да буде оснажено у школама на Тибету како би се "засадило семе љубави према Кини у дубини срца сваке младе особе", рекао је кинески председник.

Обавезујући се да ће довести до изградње уједињеног, новог, модерног, социјалистичког Тибета, Си је рекао да Кина мора да ојача улогу Комунистичке партије у региону и да боље интегрише етничке групе. Председник је додао да тибетански будизам мора да се прилагоди социјализму и условима у Кини.

Кинеска политика према Тибету доспела је у фокус поново у току ове године, услед погоршања односа ове земље са Сједињеним Државама. Амерички државни секретар Мајк Помпео је у јулу рекао да ће САД ограничити издавање виза за неке кинеске званичнике који су умешани у блокаду приступа Тибету за дипломате и у "кршење људских права", и истакао да Вашингтон подржава "смислену аутономију" за Тибет.

Кина је успоставила контролу над Тибетом 1950. године, у чину који описује као "мирно ослобођење", а које је овом региону помогло да одбаци своју "феудалну" прошлост. Критичари предвођени Далај Ламом, међутим, тврде да Пекинг на Тибету спроводи "културни геноцид".

Хаос на граници са Ираном! Убијени турски војници! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА