Најновије

СИБИРСКА МИСТЕРИЈА: Застрашујуће џомбе на земљи откривају озбиљну претњу по планету! (ВИДЕО)

Британски репортер Стив Розенберг, отпутовао је у сибирску регију Јакутију како би истражио какве се то велике чудне избочине појављују на површини земље која је на том подручју иначе стално замрзнута.

Јакутија (Фото: Твитер видео)

Розенберг је желео да истражи како топљење пермафроста утиче не само на климу него и на крајолик и животе људи у Сибиру.

Научници већ неко време упозоравају да се огромне површине у Сибиру, које су иначе смрзнуте током целе године независно од годишњег доба, полако топе. Последице по климу могле би да буду изузетно опасне.

Наиме, научници верују да отапање пермафроста ослобађа енормне количине гасова стаклене баште, који би могли још више да погоршају ионако акутан проблем климатских промена.

Ове "џомбе" на површини земље описују се као "ожиљци климатских промена". Због топљења пермафроста део земље "пропада" ниже, а с обзиром на то да су неке од тих избочина пуне воде, последица је и стварање великих језера.

Све то је доказ да пораст температура драстично мења сибирске крајеве.

За људе који тамо живе то има врло конкретне последице - мање површине за испашу стоке, али и отежано кретање због великих избочина.

У пермафросту се, наиме, налази доста органског материјала - грмље, трава и сл. Шта се догађа кад се пермафрост топи? Органски материјал који се налази у њему садржи доста гасова, а кад се пермафрост топи, ти гасови одлазе у атмосферу и појачавају ефекат стаклене баште који значајно доприноси климатским променама.

Уз то, овогодишњи огромни шумски пожари у Сибиру придонели су топљењу пермафроста све до Арктичког круга, што проблем чини још горим.

Како су дојучерашњи руски националисти почели да се боре у пуку ''Азов''! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Indeks.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА