Најновије

АМЕРИКАНЦИ У ШОКУ! Русија им се примакла са севера!

Захваљујући отапању леда на Арктику, Русија је поставила нови рекорд кад је реч о интензитету саобраћања Северним морским путем – то указује да Москва шири свој утицај у региону који постаје поприште нове стратешке борбе међу највећим светским силама, пише амерички недељник „Њузвик“.

Руска војска на Арктику. (Фото: ria.ru)

Ове седмице су објављени подаци норвешког Логистичког центра крајњег севера (ЦХНЛ) у којима се наводи да су Северним морским путем, „који има централни значај за регионалне амбиције Кремља“, ове године реализована 62 транзита, што је за 25 више у поређењу са прошлом годином.

Извештај норвешког центра показује да је топљење арктичког леда, које се одвија брже него што се очекивало, допринело постизању новог руског рекорда. Током ове године Северним морским путем је пловио руски 331 брод, а прошле године – 277.

Раст трговине сировинама тренутно је основни фактор повећања активности на Арктику. Посебно су важне испоруке течног природног гаса, руде гвожђа и нафте, оцењује аутор листа.

Како се наводи, САД, Русија и Кина су међу земљама које теже ка томе да рашире свој утицај на Арктику и да обезбеде приступ неистраженим резервама нафте, природног гаса и других ресурсима вредним билионе долара.

„Сматра се да је Русија на челу трке за утицај на Арктику чему доприноси чињеница да је скоро половина целе арктичке обале на њеној територији“. Ледоломци играју веома важну улогу на Арктику, користе се за прављење поморских путева за комерцијалне или војне бродове, а Русија је лидер и у тој области – поседује више од 40 активних ледоломаца, док САД поседују само два, и то је само један у функцији, подсећа аутор.

Америка покушава да сустигну Русију, али то није лако – програм „Полар секјурити катер“ има за циљ да повећа бројност америчке ледоломачке флоте, али су власти засад издвојиле средства само за још један брод. У оквиру пројекта планирана је куповина три тешка и три средња брода. Али чак и у случају реализације тог пројекта, упркос значајном повећању могућности, САД ће ипак остати далеко иза Русије, наводи се у чланку.

Специјалац се смеје док му ваде метак из главе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА