Најновије

РУСИЈА УШЛА У ''КИНЕСКО ЕКОНОМСКО ЦАРСТВО'': Свет је подељен на три зоне интереса

Инвестициони аналитичари компаније из Хонг Конга „Gavekal Research“ предвиђају поделу света на три економске зоне – европску, америчку и кинеску, дајући Русији место у кинеском блоку.

Кина (Фото: РИА Новости)

Поред Русије, у „кинеско економско царство“ улазе и азијске земље и неке државе Источне Европе, сматра „Gavekal Research“. Поред САД у „Америчко царство“ ући ће и Велика Британија и Аустралија. Свака од ових економских зона користиће углавном једну валуту – долар, евро или јуан, и функционисаће одвојено тржиште акција и ланци снабдевања.

Подела света на три групе земаља чини се аналитичарима неизбежном због сталног мешања политичких фактора у економске процесе. Сада компаније и владине институције чешће доносе одлуке, не на основу односа цене и квалитета роба и услуга, већ узимајући у обзир претње санкцијама од стране власти. Бизнис мора да маневрише између земаља како би минимизирао своје ризике. Ускоро ће ово постати толико компликовано да ье бити лакше коначно успоставити нови поредак на глобалном нивоу.

Аналитичари су такође описали главне проблеме сваког „царства“. За „амерички блок“ главни проблем представљаће ерозија статуса долара као светске валуте. Европа ће се суочити са потребом ојачања својих оружаних снага, последицама прилива миграната и проблемом недостатка сопственог финансијског центра, који је раније вршио Лондон. Један од главних проблема „кинеског царства“ биће старење становништва, извештава „РБК“.

Подсетимо, Кина активно укључује афричке земље у своју зону утицаја. Током последњих 40 година вредност трговинске размене између Кине и Африке порасла је са 765 милиона на преко 170 милијарди долара.

Већина афричких земаља већ се придружила кинеском, милијарду долара вредном, пројекту глобалне инфраструктуре „Један појас, један пут“, који ће повезати Евроазију, Блиски Исток и Африку са огромном мрежом ауто-путева, железничких линија, лука и цевовода. Поред тога, у блиској будућности цео континент би могао бити покривен мрежом кинеских војних база.

Снимак инцидента на рускомн војном броду можете погледати ОВДЕ.

Извор: Балканрус/Ридус

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА