Најновије

ДИРЕКТНА ПОРУКА РУСКОГ ПРЕДСЕДНИКА ЗАПАДУ! Путин: Не дам вам да газите Србе и Српску

Руски председник Владимир Путин, искачући помало из дипломатског протокола, упутио је с церемоније у Кремљу овакву, јасну и директну, поруку западним центрима моћи, приликом предаје акредитива новог амбасадора БиХ у Москви Жељка Самарџије.

Додик и Путин (Фото: kremlin.ru)

Нема случајности

Како оцењују саговорници, то засигурно није случајно и уследило је као одговор на махање разним нон-пејперима и бруталне притиске на Србију да капитулира и, између осталог, пристане и на укидање РС.

- Русија у потпуности подржава принципе суверенитета и територијалног интегритета БиХ, једнакост три државотворна народа и два ентитета са широким уставним овлашћењима - нагласио је Путин на церемонији пријема акредитивних писама од 23 амбасадора.

Како је рекао, Русија се, као држава гарант Дејтонског споразума, стриктно и непоколебљиво залаже за његово поштовање.

Иначе, осим ових директних порука које чак није потребно ни читати између редова, веома је значајно и то што се Русија залаже за укидање Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР). Високи представник Валентин Инцко чувен је по редовним критикама на рачун српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, који сматра да би Срби требало да одрже референдум о издвајању из БиХ. С друге стране, Инцку дају подршку САД, Велика Британија и земље ЕУ.

Без имало резерве

Александар Вулин, министар унутрашњих послова, каже да је председник Путин искрен пријатељ Срба:

- Његови лични односи са председником свих Срба Александром Вучићем су још једна гаранција да ће Српска бити чувана и сачувана. Србија је гарант Дејтонског споразума и неће бити његове промене. Подршка председника Путина је охрабрење свим Србима у борби коју водимо за Српску, али и Србију.

Русија потпуно јасно стоји иза РС и без Русије би РС била и даље жртва бахатости западних центара и њихових представника у БиХ, став је аналитичара и стручњака за безбедност из БиХ Џевада Галијашевића.

- Путин је сад јасно поручио Западу да ће бранити РС и да нико не сме да дира Српску. Москва је апсолутни фактор сигурности и подршке РС. Путин је, у том смислу, подржао и прокламовао политички став који стално истиче и Додик. РС подржава Дејтонски споразум и инсистира на његовој примени. Али споразум је ослабљен и чак разорен незаконитим деловањем високих представника у БиХ, који су изрицали санкције и забране, доносили законе и мењали устав... Они су ослабили положај РС и зато Додик често говори о мирном договору и повратку изворном Дејтону. То Русија подржава без имало резерве - објашњава Галијашевић.

Међутим, указује он, у Сарајеву постоји искључивост и неспремност на мирне договоре и у том смислу је Додик истицао јасан став: "Ако не можемо да се мирно договоримо, хајде да се мирно разиђемо."

Поповић: Реакција Русије ако буду ударили на РС

Министар и председник Мешовитог комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић каже да се Москва, као један од потписника и гарант Дејтонског споразума, чврсто залаже за његово поштовање и примену.

- То значи да се у случају било каквог покушаја одузимања надлежности РС или покушаја њеног укидања може очекивати реакција Русије у међународним институцијама. Република Српска постоји и заувек ће постојати док је српског народа, Србије и Русије - поручује Поповић.

Да ли би Бошко могао да крене Шапићевим путем прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА