Најновије

КИНА УПОЗОРАВА Г7: Мале групе земаља више не одлучују о судбини света!

Кина је оштро упозорила челнике Г7 да су дани када су “мале” групе земаља одлучивале о судбини света одавно прошли, узвраћајући ударац најбогатијим светским економијама које траже јединствен став према Пекингу.

Си Ђинпинг. (Фото: kremlin.ru)

“Дани када је глобалне одлуке диктирала мала група земаља давно су прошли”, рекао је портпарол кинеске амбасаде у Лондону.

“Увек верујемо да су државе, велике или мале, јаке или слабе, сиромашне или богате, једнаке и да би светска питања требало решавати уз саветовање са свим државама.”

Појављивање Кине као водеће глобалне силе сматра се једним од најважнијих геополитичких догађаја новијег доба, уз пад Совјетског Савеза 1991. године којим је окончан хладни рат.

Г7, чији се челници састају на југозападну Енглеској, тражи кохерентан одговор на све већу асертивност председника Си Ђинпинга након спектакуларног економског и војног успона Кине у последњих 40 година.

Челници групе – САД, Канада, Британија, Немачка, Италија, Француска и Јапан – желе да искористе своје окупљање у енглеском приобалном летовалишту Карбис Беју како би свету показали да најбогатије демократије могу понудити алтернативу растућем утицају Кине.

Канадски премијер Џастин Трудо позвао је лидере да усвоје јединствени приступ изазовима које поставља Народна Република Кина, рекао је извор.
Г7 планира да понуди земљама у развоју инфраструктурну шему која би могла парирати Сијевој иницијативи “Појас и пут”, вредној више милијарди долара.

Вучић користи ТВ као пропагандну машину и нико га не спутава! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА