Најновије

УПОЗОРЕЊЕ ИЗ НЕМАЧКЕ: ИД може да нападне сваког трена - ово је озбиљна претња свету!

Шеф немачке тајне службе БНД упозорава да је Исламска држава и даље једнако јака, иако више не држи територију "калифат".

Исламска држава. (Фото: Јутјуб)

Стручњаци за тероризам сагласни су да је ИД постала моћна глобална мрежа.

Бруно Кал не даје интервјуе баш често, и обично их користи да пошаље важну поруку. Председник Савезне обавештајне службе (БНД), која се бави иностраним радом, сада упозорава да исламистички тероризам остаје озбиљна претња свету, две деценије након напада од Једанаестог септембра.

"Исламистички тероризам се развио и коштао је много људских живота", рекао је Кал за Зидојче цајтунг ове седмице.

Премда није више било терористичког удара упоредивог са Једанаестим септембром, "број терористичких актера се повећао, као и претња коју представљају".

Сузбијање „калифата" у Сирији и Ираку, те убиство такозваног калифа Абу Бакр ал Багдадија 2019. године јесу били тешки ударци за Исламску државу. Али, како упозорава Кал, ИД се од тада претворила у све ширу мрежу која нема централну хијерархију, баш као некад Ал Каида. Све више попут мафије

- Било је показатеља да је ИД после 2019. и губитка територија знатно ојачала - каже Мирна ел Масри из хамбуршког Института за глобалне и регионалне студије.

"Нове околности су протекле године погоршале ситуацију, и можда зато Кал сада говори о њој."

Колика је опасност у Немачкој?

Попут БНД, и немачка Служба за заштиту уставног поретка, која се бави домаћом безбедношћу, рачуна да је опасност од исламиста у Немачкој једнака као и претходних година. Међу исламистичке нападе од прошле године броји се рецимо напад ножем на један хомосексуални пар у Дрездену.

Нападач је, како се верује, био симпатизер исламиста. Један од нападнутих је преминуо. Ова Служба упозорава да би „сваког трена“ Немачку могли да погоде и сложени, добро планирани напади каквих још није било у земљи.

Штоленверк каже да највећа опасност прети од "вукова-самотњака".

"Рецимо од људи који се радикализују путем интернета - јако је тешко обавештајним службама да их надгледају или спрече."

Последњи извештај Службе за заштиту уставног поретка то потврђује. Наиме, обично такав извештај даје статистичку процену о броју екстремиста у земљи. Овог пута се отворено признаје да се не може проценити колико чланова или симпатизера Исламске државе или Ал Каиде живи у Немачкој.

Русија последњи пут упозорила противнике да пазе шта раде!  Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА